La Madrid, manifestanţii s-au strâns în Plaza de Cibeles, în centrul Madridului, la apelul Fundaţiei pentru apărarea naţiunii spaniole (Denas).Arborând drapelul naţional, roşu-galben-roşu, manifestanţii strigau ''Catalonia face parte din Spania'', dar şi refrene ale suporterilor de fotbal, precum ''Eu sunt spaniol, spaniol, spaniol''.

Alţi manifestanţi strigau chiar ''Puigdemont, la închisoare'', referire la Carles Puigdemont, şeful executivului regional separatist catalan, care sfidează guvernul şi justiţia spaniolă organizând duminică referendumul, interzis de către Madrid, care îl consideră anticonstituţional.

La Barcelona, mai multe sute de persoane, fluturând drapele spaniole, au manifestat în faţa clădirii unde se află sediul executivului catalan, aflat la originea referendumului.

Manifestaţii pentru unitatea Spaniei au avut loc, de asemenea, în sudul ţării, în Sevilla şi Malaga, în Alicante şi Valencia (sud-est), în Santander şi Valladolid (nord), precum şi în Galicia, în Santiago de Compostela şi La Coruna (nord-vest).

Guvernul Spaniei a anunţat sâmbătă că poliţia a sigilat 1.300 din cele 2.315 şcoli din Catalonia care fuseseră alese pentru amenajarea secţiilor de votare în cadrul referendumului.

Potrivit unei surse oficiale guvernamentale, 163 de şcoli cu secţii de votare au fost ocupate de către familii.

Persoane care susţin organizarea referendumului au petrecut noaptea în şcoli, în scopul de a împiedica un ordin al poliţiei de a evacua şi de a închide secţiile de votare până la ora 6,00 a zilei de duminică. Scrutinul ar trebui să înceapă duminică la ora 9,00.

Justiţia spaniolă a ordonat închiderea şcolilor şi a altor localuri ce pot fi utilizate duminică pentru votare în cadrul referendumului. Ea a ordonat, de asemenea, poliţiei regionale (Mossos d'Esquadra) să supravegheze intrarea oricărui material electoral şi, la nevoie, să-l confişte.

Începând de vineri seara, grupuri de cetăţeni au început să ocupe sediile de votare, în principal şcoli, pentru a împiedica închiderea lor. Membri ai Mossos d'Esquadra îi vizitează pentru a-i informa că vor trebui să iasă până la ora 6,00 a zilei de duminică.

Poliţiştii au primit totuşi ordin să nu recurgă la forţă. Guvernul central a desfăşurat ca întăriri circa 10.000 de agenţi ai poliţiei naţionale şi ai Gărzii Civile.

''Votarem'' (Vom vota, în catalană), au scandat vineri seara separatiştii, circa 10.000, veniţi să asiste la ultimul miting al lui Carles Puigdemont, şeful executivului catalan.

Potrivit unui sondaj al guvernului separatist publicat în iulie, catalanii care se opun independenţei sunt mai numeroşi decât partizanii săi (49,4 %, faţă de 41,1 %).