Catalonia se pregătește să devină independentă față de Spania. Duminică va avea loc un referendum în regiune

b1052
Foto: Global Research

Zeci de mii de separatiști catalani au participat la un raliu final înainte de referendumul planificat pentru ziua de duminică privind independența față de Spania. Mii de polițiști au fost chemați din întreaga Spania, în timp ce guvernul încearcă să oprească votul, informează BBC.

Președintele regional, Carles Puigdemont, a spus mulțimii că el crede că Catalonia face primii pași ca o națiune suverană. Între timp Google a șters o aplicație folosită pentru a direcționa alegătorii la secțiile de votare. Utilizatorii de telefon care încearcă să descarce aplicația de pe Google Play primesc un mesaj care spune că aceasta nu este disponibilă, deși cei care au deja aplicația o pot utiliza în continuare. Corporația a declarat că respectă o hotărâre judecătorească.

Catalonia, o regiune bogată de 7,5 milioane de locuitori din nord-estul Spaniei, are propria sa limbă și cultură și un grad ridicat de autonomie, dar nu este recunoscută ca o națiune separată în cadrul constituției spaniole. Presiunile pentru votul asupra autodeterminării au crescut în ultimii cinci ani.

Poliția din Catalonia a fost ordonată să împiedice utilizarea clădirilor publice ca secții de votare. Materialele pentru referendum au fost confiscate de poliție în ultimele săptămâni, iar oficialii implicați în conducerea campaniei se confruntă cu urmărirea penală. Cu toate acestea, guvernul catalan a declarat vineri că intenționează să deschidă mai mult de 2.000 de secții de votare indiferent de ceea ce se petrece.

În timpul discursului de la reuniunea de vineri, domnul Puigdemont a spus: „Prieteni, pentru ca să obținem victorie, duminica trebuie să ne îmbracăm și să mergem pregătiți să schimbăm istoria”.

Primul Ministru spaniol, Mariano Rajoy, a privit secesioniștii catalani atunci când au organizat un referendum în 2014, fără a oferi niciun fel de concesii cererii lor de vot legal. El a promis să oprească votul din 2017, spunând că este împotriva constituției care se referă la „unitatea indisolubilă a națiunii spaniole, patria comună și indivizibilă a tuturor spaniolilor”.

Sindicaliștii spanioli susțin că Catalonia se bucură deja de o largă autonomie în Spania, alături de alte regiuni precum Țara Bascilor și Galicia. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Iñigo Mendez de Vigo, a acuzat guvernul catalan că este inflexibil și unilateral

Sute, dacă nu chiar mii, de tractoare au fost conduse în Barcelona și în alte orașe cu scopul de a fi drept bariere de protecție în jurul secțiilor de votare. Au fost introduse restricții asupra avioanelor comerciale ușoare și a elicopterelor care zboară deasupra Barcelonei în acest weekend. Activiștii de la referendum au ocupat școli din întreaga Catalonia  cu scopul de a le menține deschise pentru vot.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente