„Trebuie să înţelegem că introducerea sistemului electoral mixt nu semnifică doar că regimul Plahotniuc-Dodon nu a ţinut cont de recomandările partenerilor RM, pentru a se menţine la putere. Mai mult, această modificare ignoră preferinţele politice ale cetăţenilor. Principiul reprezentării cetăţenilor în Parlament va fi grav încălcat. Două partide, care la alegerile prezidenţiale au obţinut 48 la sută de voturi, după noul sistem nu vor putea să obţină nici 20 la sută din mandate, în pofida faptului că au rating dublu. Foarte mulţi deputaţi ar putea câştiga în circumscripţii din primul tur, obţinând 10-15 la sută din voturile alegătorilor veniţi la alegeri. Celelalte voturi vor fi aruncate la gunoi. Acei oameni nu vor fi reprezentaţi de nimeni”, a menţionat Alexandru Slusari.

„Astfel de situaţii au fost înregistrate în Ucraina. În 2012, Partidul regiunilor a obţinut 30 la sută din voturi pe listele electorale, iar în circumscripţii 51 la voturi. Trecere la sistemul mixt a fost făcută în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Ştim cu ce s-a terminat totul”, a adăugat vicepreşedintele Platformei DA.

Totodată, Alexandru Slusari spune că sistemul electoral mixt va menţine în continuare corupţia în politică, iar alegerile  vor putea fi falsificate cu uşurinţă.

„În urma înţelegerii dintre Plahotniuc şi Dodon a fost votat sistemul electoral mixt, care va distorsiona voinţa alegătorilor. Nu trebuie să fim de acord cu această  modificare. Sistemul mixt va spori corupţia în politică, manipularea şi falsificarea alegerilor. Totodată, în circumscripţii vor fi luate în considerare doar câteva sute de voturi. Trebuie să luptăm până la capăt, pentru a obţine anularea votului din  Parlament şi retragerea proiectului antidemocratic”, a conchis Alexandru Slusari.