Drum chinez pe bani occidentali în Moldova. Guvernul a semnat memorandumul de reabilitare a 182 km de drum

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ce o companie turcă a reabilitat pe banii poporului american drumul Sărăteni-Soroca, o companie chineză va reabilita din banii Occidentului o porțiune de aproape 182 de km de drum într-un proiect în valoare de 158 de milioane de euro. Un memorandum în această privință a fost semnat de către ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc, și Gu Yuxiang, vicepreședintele al China Metallurgical Group Corporation.

Octavian Calmîc a accentuat că Memorandumul prevede că proiectele propuse spre implementare trebuie să dispună de studiile de fezabilitate și de documentația de proiect. „Proiectele care vin să dezvolte infrastructura drumurilor naționale trebuie să aibă ca obiectiv motoul calitate-preț-timp, iar lucrările de reabilitare a drumurilor trebuie să înceapă nu mai târziu de luna aprilie-mai 2018”, a adăugat vicepremierul.

„Implementarea proiectelor de reabilitare a drumurilor se va efectua în patru etape. Pentru prima etapă se propune reabilitarea drumurilor cu o lungime de 181,9 km cu costul total de 159 mil. Euro. Pentru etapele următoare, porțiunile de drum pentru reabilitare și costurile vor fi definitivate în ședințele următoare de lucru”, se arată într-un comunicat al ministerului, fără a preciza care este traseul care va intra primul în reparații.

Viceprim-ministrul Calmîc a mai menționat că Guvernul Republicii Moldova, prin elaborarea Strategiei de transport și logistică pe anii 2013-2022, care cuprinde un Program prioritar de reabilitare a drumurilor publice naționale, își propune dezvoltarea infrastructurii și oferirea condițiilor bune de circulație și siguranță.

Vicepreședintele Gu Yuxiang a menționat că compania chineză Metallurgical Corporation, sub patronajul Guvernului chinez, are o experiență internațională care activează în mai bine de 70 țări cu o echipă de experți și profesioniști de peste 50 mii de angajați. Venitul anual al companiei constituie 30 miliarde dolari SUA. „Este o onoare să lucrăm în parteneriat cu autoritățile din Republica Moldova și vom conlucra sub motoul nostru încredere și siguranță”, a specificat vicepreședintele MCC.

Susținerea financiară a proiectului va fi oferită de către Banca Mondială, BERD, BEI și Comisia Europeană.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...