(foto) Au creat o hartă neordinară, distractivă și accesibilă tuturor. Cum la 15 ani doi tineri luptă cu insuficiența informației turistice

1-Bw6yw5cEjjQHidExh-b3Yg
Foto: medium.un.md

Cristi și Ilie au câte 15 ani și sunt pasionați de tot felul de inovații. I-am descoperit la școala de vară Chișinău Loading, unde am adunat mai mulți tineri pentru a genera soluții inovatoare la provocările urbane cu care se confruntă Chișinăul: de la informații turistice insuficiente până la excesul de pungi de plastic sau lipsa trecerilor de pietoni, scrie UN Moldova.

Când a depus dosarul de participare la școala de vară, Cristi ne-a spus că este pasionat de geografie și cartografie, visând să facă din Moldova o destinație mai ușor de descoperit de către turiști și localnici. Cristi crede din toată inima în puterea interacțiunilor umane și că doar provocând oamenii să încerce noi abordări în descoperirea țării noastre ar putea aduce schimbări spre bine.

Photo Credit: medium.un.md
Photo Credit: medium.un.md

Provocarea „Insuficiența informației turistice” a fost cea mai apropiată de interesele lui Cristi, care consideră că Chișinău nu este cel mai prietenos oraș pentru turiști, când este vorba de marcaje și informație.

Cristi s-a grăbit să îl recruteze și pe Ilie, modestul și capabilul său prieten. Ilie este pasionat de înot, gimnastică și mai recent, de judo. Sporturile îl apropie de marea lui pasiune — călătoriile.

„Ne cunoaștem de 10 ani, iar când l-am auzit că povestește atât de aprins despre școala de vară, am decis că vreau și eu să fac parte din asta, orice ar fi”, spune Ilie.

Photo Credit: medium.un.md
Photo Credit: medium.un.md
Photo Credit: medium.un.md
Photo Credit: medium.un.md
Photo Credit: medium.un.md
Photo Credit: medium.un.md

Tinerii au venit cu ideea să creeze o hartă care ar fi plasată undeva în centrul orașului. Harta se dorea neordinară, distractivă și accesibilă tuturor, iar Cristi și Ilie au început a genera idei pentru a selecta locurile de maxim interes pentru turiști.

„Am aflat despre existența multor locații și clădiri despre care nu știam când am început cercetarea. Am descoperit că nu este atât de ușor să prioritizezi. Ce îmi pare important mie, poate fi un plictis total pentru altcineva, a trebuit să decidem ce ar dori să viziteze majoritatea, dacă ar fi limitați în timp, de exemplu”, menționează Cristi.

Băieții au luat prima schiță a hărții și au ieșit la vânătoare de feedback public. Când au revenit din cercetarea lor, i-am întrebat cum a decurs totul. Cristi a anunțat cu mândrie că toată lumea a fost încântată de hartă, pe când Ilie era mai sceptic. „Cristi, spune-le adevărul, multe persoane au spus că e prea multă informație pe hartă și că sunt confuzi!”

Photo Credit: medium.un.md
Photo Credit: medium.un.md

Așa se echilibrau, idealismul arzător al unuia fiind îmblânzit de observațiile „pământești” plantate discret de celălalt. „Îmi place să consult și să ajut pe alții. Sunt mai bun la asta decât la a-mi dezvolta propriile proiecte. Poate este încă prea devreme pentru ca muza mea să mă viziteze și am nevoie să obțin mai multă experiență înainte de a o întâlni”, spune Ilie.

Lecturați interviu integral pe UN Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente