Ultima oră

Rusia a naţionalizat starul industriei bancare private, un grup financiar care a răsărit peste noapte şi care a fost o maşină de făcut bani pentru câţiva oligarhi

Pe 10 august, Gavrilov scria într-o notă adresată clienţilor, notă apărută în presă, că Alfa Capital are informaţii că pa­tru bănci urmează să fie naţionalizate.

Alfa Capital a retras de atunci dis­cret nota după ce a intrat în vizorul băn­cii centrale a Rusiei. Însă, în condiţiile în care predicţiile lui Gavrilov s-au ade­verit în cazul B&N şi Bank Otkritie, investi­to­rii vând masiv euroobliga­ţiu­nile celor­lal­te două bănci menţionate de acesta, Prom­svy­az­bank şi Credit Bank of Moscow.

„Vor mai rămâne puţine bănci pri­va­te“, potrivit lui Alexander Lebe­dev, mag­natul rus care deţine National Re­serve Bank din Moscova, cât şi Eve­ning Standard şi The Independent. Fostul membru al parlamentului anticipează că statul rus va ajunge să deţină 80% din industria bancară, de la 60% în prezent.

Şefii celorlalte două bănci menţio­nate de Gavrilov au declarat că nu sunt îngrijoraţi.

Rusia a cheltuit zeci de miliarde de dolari pe bailouturi şi protecţia depo­zi­telor pentru a ţine sub control o criză de­clanşată parţial de propria bancă cen­trală. Banca centrală a oferit băn­ci­lor ca Otkritie acces la credite ieftine pen­tru a prelua rivale mai mici, cu pro­ble­me în urma sancţiunilor interna­ţio­na­le şi prăbuşirii preţurilor petrolului.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *