Republica Moldova îmbătrânește și sărăcește: Bătrânii condamnați la supraviețuire, cu pensii care nu acoperă minimul de existenţă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La începutul anului 2017 în Republica Moldova au fost înregistrate 609,9 mii de persoane cu vârsta de peste 60 de ani, ceea ce reprezintă 17,2% din numărul total al populaţiei stabile. Pentru prima dată, coeficientul de îmbătrânire din mediul urban l-a depăşit pe cel din mediul rural. Totodată, vârstnicii stabiliţi cu traiul în oraşe trăiesc cu aproape 3 ani mai mult decât cei din localităţile rurale.

Valoarea medie a minimului de existenţă pentru pensionari în anul 2016 a alcătuit 1494,8 lei, fiind în creştere faţă de anul precedent cu 4,0%, suma însă diferă în funcţie de mediu de reşedinţă. Astfel, pentru pensionarii din oraşele mari acesta constituie 1682,1 lei, comparativ cu 1425,3 lei pentru cei din sate şi 1447,7 lei pentru cei din alte oraşe.

În acest fel, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă a acoperit valoarea minimului de existenţă pentru această categorie de populaţie în proporţie de 87% în anul 2016, comparativ cu 76% în anul 2012. În medie, pensia bărbaţilor acoperă valoarea minimului de existenţă pentru pensionari în proporţie de 99,7%, iar în cazul femeilor – 81,7%.

Cheltuielile vârstnicilor sunt destinate preponderent produselor alimentare, urmate de cheltuieli pentru întreţinerea locuinţei, îngrijire medicală, încălţăminte şi îmbrăcăminte. Celelalte cheltuieli revin pentru comunicaţii şi transport, potrivit Ziarului de Gardă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...