Actualitate

TIMPUL LOCAL: Drum nou la Ştefan-Vodă

Drum nou la Ştefan-Vodă

Lucrările și activitățile preconizate în cadrul proiectului investițional „Construcția drumului intercomunitar Feștelița-Marianca de Jos-Ștefan Vodă și asigurarea conectării cu drumul național R30 Chișinău-Căușeni – frontiera cu Ucraina”, implementat de ADR Sud din sursele Fondului Național de Dezvoltare Regională, au fost finalizate. Drept rezultat, s-a reușit construcţia unui sector de drum nou, cu o lungime totală de 3,86 km, dintre care 0,35 km – cu îmbrăcăminte asfaltică în satul Feşteliţa, 1,62 km cu îmbrăcăminte asfaltică în satul Marianca de Jos și 1,9 km din macadam (pietriș), care unește cele două localități.

Proiectul, demarat la mijlocul lunii mai a anului curent, a avut drept scop reabilitarea şi dezvoltarea infrastructurii de transport regionale, asigurarea conexiunii cu rețeaua de transport națională şi internațională și a accesului beneficiarilor la servicii și utilități publice calitative. Costul total al proiectului este de 19 163,80 mii lei, fiind alocate în scopul implementării lui din FNDR, în 2017, 10 milioane de lei.

Nicolae Tudoreanu, primarul s. Feștelița, spune că acest proiect vine să asigure accesul cetățenilor la piața agricolă din Feștelița pentru locuitorii din localitățile învecinate: Marianca de Jos, Copceac, Alava, Volintiri, Semionovca și Brezoaia. Grație acestui drum nou construit, agenții economici autohtoni vor avea acces la noi piețe de desfacere din Chișinău, Căușeni, Cimișlia și Odesa.

Fructele se vând mai uşor la Ceadâr-Lunga

Cinci producători agricoli din Ceadâr-Lunga au fondat o cooperativă pentru a vinde mai uşor fructele. Întreprinderea a fost creată în cadrul unui proiect susţinut de Guvernul Cehiei şi le-a permis fermierilor să-şi dezvolte capacităţile logistice de sortare, ambalare şi păstrare a fructelor, precum şi să obţină acces la mai multe pieţe de desfacere.

Cooperativa a fost creată în 2016 şi timp de un an a reușit să livreze mere în Belarus și Federația Rusă. În anul curent, a încheiat deja contracte de comercializare a întregii cantități de fructe şi a început construcţia unui depozit frigorific. „Este o investiție foarte mare pe care nu ne-am fi permis-o în următorii ani. Am început construcția frigiderului în luna iulie, sperăm ca anul viitor să putem deja depozita”, a afirmat Ivan Ghenov, președintele cooperativei.

Expoziţie fotografică la Soroca

Toți cei pasionați de turismul intern sunt așteptați să viziteze expoziția fotografică cu genericul „Satul ca destinație turistică”, care a fost deschisă miercuri, 27 septembrie, la Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca. Expoziția poate fi vizitată până la 11 octombrie. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *