În centrul istoric al capitalei urmează să apară un hotel cu 12 etaje, iar autorităţile au eliberat deja mai multe avize necesare pentru a demara proiectul. Pe 4 mai 2017, Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice de pe lângă Ministerul Culturii de atunci a dat aviz pozitiv proiectului înaintat de arhitectul Victor Grozavu, fiul viceprimarului de Chişinău pentru construcţia la intersecţia străzilor Pârcălab şi Bucureşti a unui bussines centru cu hotel. Curios este faptul că aprobarea membrilor CMC a venit după ce, în septembrie 2014 au refuzat să aprobe un proiect care prevedea mai puţine etaje.

Statul a decis să vândă clădirea istorică acolo unde se afla conacul urban Râşcanu-Derojinschi şi unde, în anii 50 ai secolului XX, aveau loc şedinţele Sovietului Suprem al RSSM cu 3,3 milioane de lei. Bunul era în gestiunea Ministerului Culturii şi Turismului. Tranzacţia a fost deghizată sub forma unui contract de vânzare-cumpărare, deşi procesul a fost unul dubios, cu implicarea unor firme off-shore.

În calitate de beneficiar al proiectului este înregistrată firma „Universal Proiect” SRL, fondată în noiembrie 2006 de Anatolie Blonschi, care ulterior şi-a vândut compania şi gestionează o companie fondată de socrul deputatului PD Vladimir Andronachi.

Ultima tranzacţie în care a fost implicată firma „Universal Proiect” a avut loc în luna mai 2014. Atunci administrator a devenit Sergiu Guşan, iar proprietar un off-shore din Belize, „Black Sea Holdings”. Sergiu Guşan, pe lângă faptul că este administratorul „Universal Proiect” şi reprezentant prin procură al „Black Sea Holdings”, este şi fondatorul firmei Agentul de Asigurare „Prim-Asig”, unul dintre brokerii principali ai companiei „Klassika Asigurări”, controlată de familia primarului de Orhei, Ilan Şor.

Potrivit datelor de la Cadastru, astăzi, drepturile asupra bunurilor imobile de la intersecţia străzilor Bucureşti şi Pârcălab sunt împărţite de „Universal Proiect”, Ministerul Culturii şi „Exfactor-grup” SRL. Ministerul este proprietarul terenului pe care l-a dat în folosinţă, în urma unui contract de societate civilă, firmei „Exfactor-Grup” care, printr-un contract similar, semnat în luna mai 2017, a devenit gestionara imobilului de pe această adresă. „Exfactor-Grup” este fondată de Vladimir Tonu, iar în ultimul an, pe lângă construcţiile de blocuri locative, s-a remarcat prin lucrările de modernizare a Aeroportului Internaţional Chişinău, gestionat de „Avia Invest”, controlată de Ilan Şor.

Sergiu Guşan, administratorul „Universal Proiect” a declarat pentru Ziarul de Gardă că firmele pe care le reprezintă nu sunt implicate în construcţie. Vladimir Tonu, proprietarul „Exfactor-Grup” nu a comentat subiectul. Sursa mai scrie că potrivit arhitectului-şef al municipiului Chişinău, Sergiu Borozan, Primăria a eliberat certificat de urbanism şi autorizaţie de construcţie pentru „restaurarea faţadelor şi replanificarea încăperilor” fostului conac. Despre construcţia hotelului, arhitectul-şef spune că aceasta ar fi o construcţie separată, în curtea conacului, pentru care a fost eliberat certificat de urbanism, dar nu şi autorizaţie de construcţie.

Ion Ştefăniţă, director al Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor şi membru al Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice, cea care a aprobat construcţia hotelului în centrul istoric, a declarat că a susţinut proiectul cu anumite condiţii: să fie restaurat conacul şi asigurate locuri de parcare suficiente pentru a nu bloca zona.

O altă membră a Consiliului, Rita Garconiţa, a votat împotriva acordării avizului nu doar din cauza înălţimii pe care ar urma să o aibă hotelul, ci şi din caua mai multor argumente pe care nu a vrut să le enumere. Ziarul de Gardă a remis Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării o solicitare prin care a cerut detalii despre construcţie şi acces la proiectul viitorului edificiu din centrul istoric al Chişinăului, dar nu a primit deocamdată un răspuns.