Ultima oră

JIHADUL ORTODOX bate la poartă

Redam in continuare traducerea textului autorului.

„Potrivit liderilor “jihadului ortodox”, cum ar fi fostul „ministru de razboi” al separatistilor din Donbas, Igor Ghirkin (Strelkov), între „lumea rusa morala” și „Occidentul vicios” conflictul militar este inevitabil, și toți oamenii cinstiți din Rusia sunt obligați să participe la acest razboi. Noii jihadisti nu se sperie nici de războiul nuclear. Singurul lucru de care se teme unul dintre ideologi lor, protopopului Dmitri Smirnov, este ca nu se va gasi în popor un barbat care sa „aiba curajul să apese butonul nuclear“, pentru că „oamenii au devenit mici dpdv spiritual“.

În anii 90, fundamentalistii ortodocși din Rusia erau niste marginali ai vieții sociale. Cresterea lor a început odata cu Putin, cand la putere a venit partea cea mai militantă a elitei conducătoare ruse, așa-numitii siloviki (fosti sau actuali membri ai serviciilor secrete, militie/politie, armata – n.r.). Printre acesti „șoimi” sunt mulți oameni care vin din serviciile speciale. În timpul cat au lucrat în KGB-ul sovietic ei au crescut în ură față de valorile occidentale, democratice, iar serviciile „jihadiștilor ortodocsi“ au devenit utile în timpul agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

Interesant, dar în paralel cu activarea fanaticilor ortodocsi, satrapul lui Putin în Cecenia, Kadîrov, a construit un stat care este islamic in practica. Vânzarea de alcool a fost interzisa, femeile care îndrăznesc sa se imbrace diferit sunt bătute, iar gay-ii sunt arestati, închisi in puscarii secrete și chiar uciși. Recent, mii oameni, mulți fiind înarmați, s-au adunați în centrul capitalei cecene amenințand Myanmar cu jihad pentru „persecutarea musulmanilor”.

De ce permite Putin toate astea? În primul rând, fanaticii religioși se încadrează bine în regimul său, care a făcut o turnura spre ideologia arhaica medievala. Și, în al doilea rând, activarea a tot felul de extremiști clerici este utilia regimului sau. În acest context, el pare aproape un liberal. În interiorul Rusiei, ochii clasei de mijloc speriate se îndreaptă spre el, care este vazut ca singurul garant al stabilității. În același mod Putin începe să fie perceput și în Occident. Atât în ​​interiorul cât și în afara țări se pot auzi voci: „Dacă Putin pleacă, va fi și mai rău”. În ajunul unei noi curse electorale prezidențiale, regimul ne spune ca „fără Putin va fi război si numai puterea lui autoritară îi poate controla pe extremiștii de toate felurile“.

Dar toate acestea sunt doar propagandă. Problema este că extremiștii se afla de mult timp la putere în Rusia. Cei care conduc politica externă și de apărare a țării gândesc în același mod ca și „jihadiștii ortodocși”. Viziunea Ideologică asupra lumii a lui Putin și a anturajului său se bazează pe teoria Rusiei eterne și a Occidentului dusmanos. Potrivit acesteia, Rusia este o fortăreață a valorilor tradiționale și moralei bazate pe credința ortodoxă; de aceea, Occidentul împotmolit în umanitatea păcătoasă și desfrâul homosexual caută să distrugă acest ultim bastion al tradițiilor creștine (o astfel de viziune nu îi impiedica pe „patrioți“ sa exporte în Occident banii furati și sa se foloseasca de toate avnatajele „păcătoase“ ale acestuia).

Aceasta viziune „jihadista“ a împins autoritățile ruse la agresiune împotriva Ucrainei, care a realizat o revoluție pro-europeana și sa intervină militar în Siria. Aceiasi viziune jihadista explică în mare măsură programul fără precedent de reînarmare, care prevede echiparea cu arme moderne a 70% din unitatile armatei până în 2020 și include construirea a șase portavioane noi. Există o senzatia că țara se pregătește pentru un mare război.

Kremlinul se implică activ în exportul „jihadismului ortodox” în Europa. Serviciile secrete ruse și structurile in legatura cu ele, asociate Bisericii Ortodoxe Ruse, sprijina mișcarea fundamentalista ortodoxa la nivel mondial și o utilizeaza pentru a amplifica influenta si activitatea distructiva în străinătate. Cel mai recent exemplu este tentativa de lovitură de stat în Muntenegru, organizata de ofițeri de informații militari rusi, cu sprijinul activ al unui sponsor celebru al „jihadului ortodox“, oligarhul Konstantin Malofeev.

Cu toate acestea, cel mai periculos lucru în această situație nu este activitatea subversiva a „noilor jihadiști“. Mai înspăimântător este faptul că influența crescândă a acestor idei asupra elitei ruse împinge Rusia spre o politică externă aventurista, care crește riscul de război mondial. 

Sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *