Principală  —  Ştiri  —  Social   —   R. Moldova îmbătrâneşte− fiecare a…

R. Moldova îmbătrâneşte− fiecare a şasea persoană are peste 60 de ani

La începutul anului 2017 în R. Moldova au fost înregistrate 609,9  mii de persoane cu vârsta de peste 60 de ani, ceea ce reprezintă 17,2% din numărul total al populaţiei stabile. Pentru prima dată, coeficientul de îmbătrânire din mediul urban l-a depăşit pe cel din mediul rural. Totodată, vârstnicii stabiliţi cu traiul în oraşe trăiesc cu aproape 3 ani  mai mult decât  cei din localităţile rurale.

De Ziua Internaţională a Persoanelor în etate, mai multe persoane vulnerabile de vârsta a treia vor beneficia de ajutoare materiale, anunţă Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. Banii, în sumă totală de 7,1 milioane de lei, vor fi alocaţi din mijloacele Fondului republican de susţinere socială a populaţiei, prin intermediul fondurilor locale. Beneficiarii şi mărimea ajutoarelor materiale, vor fi stabilite prin deciziile Consiliilor de administraţie a fondurilor nominalizate. În mun. Chișinău vor fi acordate ajutoare unice, a câte 500 lei, la 1800 persoane cu vârstele trecute de 75 ani, care dețin pensii nu mai mari de 1300 lei și nu au beneficiat de ajutoare materiale în perioada anului curent.

Numărul vârstnicilor este mai mare în mediul rural, în rândurile femeilor

Durata medie a vieţii femeilor care au atins vârsta de 60 de ani este cu 4,2 ani mai mare decât a bărbaţilor. Speranţa de viaţă a persoanelor în etate este cu 2,7 ani mai mare în mediul urban decât în mediul rural.

Coeficientul de îmbătrînire al populaţiei, 2012-2016. Sursă: statistica.md

În fiecare zi, circa 16 vârstnici sunt diagnosticaţi cu tumori

În anul 2016 se observă o scădere a mortalităţii în rândurile persoanelor în vârstă: la 1000 de locuitori în vârstă de 60 de ani şi mai mult, în medie, anual, au fost înregistrate 47 de decesuri, mortalitatea vârstnicilor fiind mai mare în sate, 55 decedaţi la 1000 de persoane, faţă de 37 decedaţi în mediul urban.

Principalele cauze ale deceselor sunt bolile aparatului circulator − 68,4%, tumori maligne −14,7% şi bolile aparatului digestiv − 6,9%. În 2016, din totalul cazurilor de tumori maligne, 60% revin persoanelor de peste 60 de ani. În fiecare zi, circa 16 vârstnici sunt diagnosticaţi cu tumori.

Incidenţa prin tumori maligne la persoanele în vârstă de 60 ani şi mai mult, pe sexe, la 100 mii populație de vârsta respectivă, 2012-2016. Sursă: statistica.md

Numărul femeilor aflate la vârsta de pensionare mai mare decât numărul de bărbaţi

La 1 ianuarie 2017, la evidenţa organelor de protecţie socială se aflau circa 690 de mii de pensionari, cu 11,3 mii mai mult, comparativ cu anul precedent. Circa 77% din total pensionari sunt pensionarii pentru limita de vârstă, majoritatea fiind femei.

Femeile beneficiază de pensii pentru limită de vârstă mai mici decât bărbaţii

Mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă la 1 ianuarie 2017 a constituit 1301,1 lei, fiind în creştere faţă de anul precedent cu 9,2%, iar comparativ cu anul 2012 aceasta s-a majorat cu 32%. Mărimea medie a pensiei pentru bărbaţi constituie 1491,1 lei, comparativ cu 1221,4 lei în cazul femeilor.

Pensia medie a acoperit în proporţie de 87% minimul de existenţă pentru pensionari, în 2016

Valoarea medie a minimului de existenţă pentru pensionari în anul 2016 a alcătuit 1494,8 lei, fiind în creştere faţă de anul precedent cu 4,0%, suma însă diferă în funcţie de mediu de reşedinţă. Astfel, pentru pensionarii din oraşele mari acesta constituie 1682,1 lei, comparativ cu 1425,3 lei pentru cei din sate şi 1447,7 lei pentru cei din alte oraşe.

În acest fel, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă a acoperit valoarea minimului de existenţă pentru această categorie de populaţie în proporţie de 87% în anul 2016, comparativ cu 76% în anul 2012. În medie, pensia bărbaţilor acoperă valoarea minimului de existenţă pentru pensionari în proporţie de 99,7%, iar în cazul femeilor – 81,7%.

Cheltuielile vârstnicilor sunt destinate preponderent produselor alimentare, urmate de cheltuieli pentru întreţinerea locuinţei, îngrijire medicală, încălţăminte şi îmbrăcăminte. Celelalte cheltuieli revin pentru comunicaţii şi transport.

Doar 19,7% din gospodăriile vârstnicilor în mediul rural, dispun de duş şi baie în interior

Condiţiile de trai pentru vârstnici sunt mai bune în oraş decât în sate. În mediul urban majoritatea locuinţelor sunt de tip bloc şi presupun conectarea la reţelele de alimentare cu apă, canalizare şi încălzire. În sate însă, doar 54,3% gospodării dispun de apeduct, 31,4% – de sisteme de canalizare, 19,7% – de baie sau duş în interior, iar 96,2% pentru încălzire folosesc sobă cu lemne sau cărbune.

În 2016, circa 2 mii de lucrători sociali au prestat servicii de îngrijire la domiciliu pentru aproape 20 de mii de beneficiari

Persoanele în vârstă beneficiază  de prestaţii şi ajutoare sociale cum ar fi: ajutor social pentru perioada rece a anului, suport financiar pentru pensionarii ai căror pensie nu depăşeşte 1500 de lei, ajutoare de deces, alocaţii lunare pentru persoanele cu merite deosebite faţă de stat, compensaţii lunare pentru transport, bilete de tratament de recuperare etc. În 2016, pe teritoriul ţării au activat şi 68 de cantine de ajutor social, care au deservit lunar peste 7 mii de persoane.

Îmbătrânirea − o problemă actuală în R. Moldova

Potrivit estimărilor la nivel global, unul din opt oameni din întreaga lume are vârsta de peste 60 de ani. Ritmul de creştere al persoanelor în vârstă se accelerează, ponderea acestora constituind 12,3% în anul 2015 (comparativ cu 9,2% în anul 1990 ). Două treimi din persoanele în vârstă trăiesc în țările în curs de dezvoltare, numărul vârstnicilor din regiunile mai puțin dezvoltate crește mai repede decât în regiunile mai dezvoltate, acestea fiind deja în curs de îmbătrânire.

Într-un interviu pentru ZdG,  Adrian Lupuşor, directorul executiv  al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” spunea, că factorul demografic reprezintă o provocare fundamentală pentru R. Moldova în următorii ani.

„Oamenii sunt principala avuţie a acestei țări, dar această avuţie se disipează în timp, oamenii fie pleacă, fie îmbătrânesc, iar ţara pierde principalul avantaj competitiv de care dispune – forţa de muncă. Această problemă urmează să se acutizeze în anii următori, deoarece rata natalității e foarte redusă şi raportul dintre persoanele care preponderent contribuie la creşterea economică şi cele care consumă creșterea economică se erodează mult. Acest fapt va pune mari presiuni asupra sistemului de finanţe publice, asupra pieţei muncii, asupra capacităţii de producere”, a declarat expertul.

În fiecare an, la data de 1 octombrie, în întreaga lume este marcată Ziua Internaţională a Persoanelor în etate. Sărbătoarea vârstnicilor a fost instituită în decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite.