/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

/VIDEO/ A luat-o de la zero la 78 de ani. Povestea bătrânului care și-a acceptat diagnosticul și luptă zilnic pentru viață

missing
29 septembrie 2017, ora 17:21

Gheorghe Chicu locuiește în satul Horodiște, Călărași. Anul trecut, soarta l-a pus la o mare încercare. Bărbatul a fost diagnosticat cu insuficiență renală.

Eu m-am simțit rău cu rărunchii și am nimerit în reanimare. Acolo, medicii au depistat că numai dializa poate să mă salveze”, povestește Gheorghe Chicu, pacient.

De atunci, de două ori pe săptămână, bărbatul este nevoit să vină la Chișinău la dializă. Deși mărturisește că drumul, deseori, îl istovește, pofta de viață îi dă noi forțe și nu-l lasă să cedeze.

Eu vin mereu cu speranța că o să fie bine, cu zâmbet vin și chiar sunt optimist. Eu trăiesc pentru copii, pentru nepoțele. Și aș vrea să mai trăiesc”, explică bătrânul.

Chiar și după această lovitură primită de la viață, Gheorghe Chicu, agronom de profesie, nu a renunțat la pasiunea lui… grădinăritul.

Noi fără muncă nu putem. Soția e mai harnică decât mine. Ea, ca biolog, cu florile, iar eu cu agricultura. Și noi concurăm. Facem așa ca să fie o ambianță de dragoste”, spune domnul Gheorghe.

Gheorghe Chicu este o excepție. Psihologii spun că, de obicei, vârstnicii primesc diagnosticul de insuficiență renală ca pe o sentință.

Un pacient mai în vârstă inclus în dializă se simte ca o povară pentru consoartă și pentru copiii. Nu vrea să-i pună în situația de a-l îngriji”, explică psihologul, Diana Știrbu.

Deși în prezent, indiferent de vârstă, pacienții au acces la dializă, cu câțiva ani în urmă vârstnicii aproape că nu aveau această posibilitate.

Deoarece accesul la dializă a fost destul de restrâns, rămânea numai tratament conservator în multe cazuri. La moment, în afară de unele contraindicații majore, toți pacienții care au nevoie de dializă, indiferent de vârstă, beneficiază de serviciile noastre. – Și fără dializă cât timp mai aveau de trăit? Un vârstnic de peste 60 de ani… – Depinde cât de reușit a fost tratamentul conservator. Poate două-trei luni, șase luni maximum”, afirmă directorul Centrului de Analiză, Petru Cepoida.

Peste 500 de persoane din Moldova sunt dependente momentan de dializă. Medicii spun, însă, că numărul celor care suferă de insuficiență renală ar fi mult mai mare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram