(DOC) Vinificatorii găgăuzi nu mai vor să achite plăţi spre Oficiul Naţional al Viei şi Vinului. Adunarea Populară se adresează Parlamentului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vinificatorii din Autonomia Găgăuză nu mai vor să achite plăţi către Oficiul Naţional al Viei şi Vinului. Astfel, Adunarea Populară a Găgăuziei îşi doreşte crearea unui Birou al Viei şi Vinului din UTA Găgăuzia, care să gestioneze contribuţiile obligatorii ale producătorilor de produse vitivinicole, producătorii de viţă altoită pentru producerea strugurilor destinaţi fabricării produselor vitivinicole, producătorii de vinuri şi cei de băuturi pe bază de vin. În speţă, Adunarea Populară, care a înaintat un proiect în acest sens către Parlamentul Republicii Moldova, atrage atenţia asupra unei diferenţe dintre contribuţiile vinificatorilor din regiune către Oficiul Naţional al Viei şi Vinului şi sumele pe care le-a primit înapoi prin intermediul Fondului viei şi vinului.

Conform notei informative a proiectului înaintat Parlamentului spre aprobare, în conformitate cu regulamentul aprobat de Guvern, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului formează şi gestionează Fondul viei şi vinului principalele surse de formare a căruia sunt contribuţiile obligatorii ale producătorilor de produse vitivinicole.

„Astfel, producătorii de vie şi vinuri din UTA Găgăuzia, care ocupă pe aceasă piaţă poziţii de lider pe ţară, efectuează transferuri semnificative de bani către Fond (suma transferurilor pentru 2016 este de aproximativ 10 milioane de lei)”, se arată în nota proiectului. „În acelaşi timp, potrivit estimărilor Asociaţiei Vinificatorilor din UTA Găgăuzia, din resursele Fondului pentru anul 2016, Oficiul a finanţat evenimente pentru producătorii din UTA Găgăuzia în valoare de nu mai mult de 0,2 milioane lei sau !2% din suma primită de la producătorii din Găgăuzia”, se mai spune în proiect.

În aceste condiţii, „scopul proiectului este păstrarea şi dezvoltarea ramurii strategice a economiei UTA Găgăuzia – producerea vinului şi viei”, susţine Adunarea Populară a Găgăuziei.

Producţia de vinuri şi divinuri este o ramură principală de specializare a industriei în Găgăuzia. În anul 2015, în regiune au fost produse 17% din vinurile naturale, 18% din vinurile fortificate şi 2% din vinurile spumante produse în Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...