„Site-urile – clonă pot fi contracarate! Cu insistenţă şi perseverenţă am reuşit să dăm lovitura de graţie fake-ului Jurnalul.md, găzduit de un hosting din Bistriţa, România. Menirea lui era de a substitui, printr-un transfer ilicit de imagine, site-ul independent Jurnal.md. Clona difuza informaţii false, denigratoare despre opoziţia antioligarhică din Republica Moldova şi atenta inadmisibil la onoarea şi demnitatea umană. Acum site-ul fake Jurnalul.md este suspendat. Plahotniuc a considerat că dacă le înregistrează în România, va fi cu neputinţă să-i contracarăm minciuna, manipularea, linşajul. S-a înşelat. Mergem înainte! Îndemn toată lumea bună să raporteze toate site-urile fake”, scrie Andrei Năstase, pe pagina sa de facebook.

Publicaţiile online cu un conţinut dubios nu sunt o noutate pentru ţara noastră. Recent, Ziarul de Gardă a realizat o investigaţie şi a constatat că un tânăr de 21 de ani, Corneliu Ababii, gestionează nu mai puţin de 10 site-uri care răspândesc ştiri false în spaţiul virtual moldovenesc. Acestea abundă de articole cu titluri şocante, menite să atragă vizualizări, sau care îi prezintă în ipostaze negative pe oponenţii politici ai Partidului Democrat. Ababii a spus că face acest lucru exclusiv pentru a aduna vizualizări şi, odată cu ele, bani din publicitate. Deşi iniţial a recunoscut că face parte din organizaţia de tineret a PD, după publicarea investigaţiei, Ababii a postat un mesaj în care a negat această informaţie.

Anterior, într-un articol publicat în cadrul campaniei "Stop fals!", desfăşurată de Asociaţia Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi, se menţiona că lipsa unor sancţiuni reale pentru aceste acţiuni stimulează apariţia a noi şi noi site-uri de ştiri false. Experţii ne recomandă să nu distribuim aşa-numitele „ştiri” publicate de site-urile de falsuri care deseori recurg la transferul de imagine pentru a da credibilitate minciunilor. 

Urmăriţi ştirile Jurnal TV de la 17:00 şi 19:00 pentru mai multe informaţii.