Atentat sinucigaş lângă o moschee şiită din Kabul în ajunul celei mai mari sărbători din calendarul şiit

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un atentat sinucigaş a vizat o moschee şiită din centrul Kabulului, la ieşirea de la rugăciunea de vineri, cu o zi înainte de celebrarea Ashura, a anunţat şeful poliţiei capitalei afgane, scrie agerpres.ro .

„Un atacator kamikaze ce mergea pe jos şi se dădea drept păstor de oi şi-a declanşat încărcătura explozivă în faţa moscheii şiite Hussania”, în cartierul rezidenţial Qala-e-Fathullah, a declarat generalul Salim Almas pentru AFP, fără a fi în măsură să precizeze dacă atacul a făcut victime.

Primele imagini arată cel puţin un trup neînsufleţit în faţa unor vitrine devastate, o stradă plină de rămăşiţe şi o mulţime densă pe cale să iasă repede din moschee, la finalul marii rugăciuni de vineri.

Atacul nu a fost revendicat deocamdată, însă minoritatea şiită din Afganistan şi autorităţile sunt îngrijorate de posibile atentate comise de gruparea Statul Islamic (SI) formată din extremişti sunniţi, în această perioadă de Ashura, cea mai importantă sărbătoare din calendarul şiit.

Din acest motiv, securitatea a fost întărită în faţa locurilor de rugăciune şiite din Kabul, iar localnici, antrenaţi şi înarmaţi, au fost recrutaţi pentru a ajuta forţele de ordine.

Începând din vara lui 2016, SI îi vizează sistematic pe şiiţii din Afganistan cu ocazia marilor lor sărbători religioase.

Ashura comemorează moartea imamului Hussein, nepotul profetului, ucis în 680, figură tragică ce constituie un episod fondator al islamului şiit.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...