Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Întâlnirea dintre două state nerecunoscute.…

Întâlnirea dintre două state nerecunoscute. Delegația transnistreană se află într-o vizită oficială în Abhazia

Delegația nerecunoscutei republici moldovenești nistrene, condusă de liderul Vadim Krasnoselski, a făcut o vizită oficială în Abhazia, un alt stat nerecunoscut din regiunea de nord-vest a Georgiei. În cadrul vizitei, delegația transnistreană va participa la ceremoniile organizate la 30 septembrie, cu ocazia așa numitei Zile a Eliberării.

Oaspeții au fost întâlniți de către așa-numitul vicepreședinte al Abhaziei, Vitalii Gabniya, și ministrul de Externe, Daur Kove, despre asta a scris pe pagina sa oficială liderul RMN.

„Popoarele noastre au două istorii similare. Am avut să parcurgem o cale dificilă de formare. Pe altarul victoriei și al construirii națiunilor se află viețile a mii de fii ai noștri. În ciuda tuturor dificultăților cu care ne confruntăm astăzi, continuăm să ne clădim propriile noastre state. Pentru prima dată, relațiile interstatale dintre Republica Abhazia și Republica Moldovenească Nistreană au fost înființate în ianuarie 1993, prin semnarea Tratatului de prietenie și cooperare. Ulterior, în 2006, Abhazia, Transnistria și Osetia de Sud au creat o asociație internațională numită Comunitatea pentru Democrație și Drepturile Popoarelor. Între noi s-au creat relații bune de prietenie. Interacționăm în multe feluri. În ciuda complexității naturii politice, economice și logistice, intensitatea acestor relații crește. Vom semna un nou Tratat privind prietenia, cooperarea și parteneriatul, care confirmă recunoașterea noastră reciprocă a independenței și suveranității. Aplicarea consecventă a acestui acord va contribui la îmbunătățirea nivelului relațiilor noastre și a calității vieții popoarelor noastre”, a declarat Raul Khajimba, liderul Abhaziei. 

În același timp, Vadim Krasnoselki a spus că au multe lucruri în comun. „Aveți dreptate când spuneți că poporul transnistrean și cel din Abhazia au multe lucruri în comun. În urma unei catastrofe geopolitice, care poartă denumirea de destrămarea Uniunii Sovietice , noi nu ne-am pierdut identitatea.  Astăzi, suntem independenți, și un stat recunoscut și acest lucru contează cel mai mult”, a declarat Krasnoselski în cadrul vizitei.

Amintim că la 1 aprilie 2016, Abhazia a introdus un regim de vize pentru majoritatea țărilor. O excepție se face numai pentru cetățenii acelor state cu care au fost încheiate acorduri privind călătoriile fără vize reciproce, printre care și transnistrenii.

Alexandru Zubco, expert în problemele privind reglementarea transnistreană, consideră că tratatul semnat de cele două state nerecunoscute nu are nicio forță juridică.

„Acest acord nu va afecta în vreun fel relațiile dintre Georgia și Moldova, deoarece pentru aceste două guverne nu înseamnă nimic. Acest acord nu are forță juridică. Poate fi considerat drept un acord încheiat între două persoane”, a declarat Zubco pentru ZdG.

Foto: president.gospmr.org