Jurnalistul Ghenadie Brega a solicitat azil politic în Islanda: „Acasă viața mea este în pericol”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Jurnalistul şi activistul Ghenadie Brega se declară îngrijorat de presiunile la care este supus de către autoritățile Republicii Moldova în legătură cu activitatea sa de jurnalist. Astfel, existând bănuieli rezonabile că libertatea și chiar viața sa este în pericol în Republica Moldova, acesta a cerut azil politic în Islanda.

Într-o declarație oferită presei, acesta spune că, cea mai recentă tentativă de intimidare se referă la decizia polițiștilor de la Chișinău de a-l anunța în căutare națională, dispunând reținerea sa imediată.

Brega spune că, la baza acestei decizii se află un dosar penal, care i-ar fi fost intentat de autorități după ce a investigat un caz de abuz în serviciu din partea unui angajat al statului.

„Funcționarul, aflându-se în stare de ebrietate, amenința un agent economic că îi va distruge afacerea dacă acesta refuză să îl deservească în afara programului de lucru. Când am încercat să obțin o reacție, unul dintre superiorii funcționarului, vice-pretorul V.Urâtu, m-a insultat, apoi m-a lovit cu piciorul în spate. Reacția mea instinctivă de apărare a fost catalogată drept încercare de perturbare a activității preturii de sector, fiindu-mi intentat un dosar în baza articolului 287, alin.1, Cod penal al RM, ”Huliganism”. Totodată, plângerea mea nu a fost examinată până în prezent. La etapa de urmărire penală, am depus declarații pe dosar. La câteva luni distanță, fără a mi se aduce preventiv la cunoștință despre faptul că am fost recunoscut drept învinuit, am fost anunțat în căutare. Mai mult decât atât, în acest moment mă aflu în imposibilitate de a contesta în instanță decizia anchetatorilor, deoarece nici la momentul luării deciziei, nici ulterior, la solicitarea din data de 5 septembrie înregistrată de avocata mandatată să îmi reprezinte interesele legale, OUP Centru nu mi-a eliberat o copie a ordonanței emise în ceea ce mă privește”, spune Ghenadie Brega.

În lumina ultimelor evenimente, acesta se declară „persecutat de către autoritățile Republicii Moldova pe motive politice”, iar o eventuală reținere a sa îi va pune în pericol viața, autoritățile de la Chișinău fiind „incapabile” să îi asigure o „justiție echitabilă”.

„Îngrijorarea mea are la bază cazul recent de deces a tânărului A.Braguța, torturat în timp ce se afla în custodia poliției, practica de a tortura persoanele reținute fiind una răspândită în Republica Moldova. În afară de cazul Braguța au existat și alte cazuri de abuz a poliției documentate în repetate rânduri. Astfel, cazul de hărțuire în aceea ce mă privește, expus mai sus, nu este nici pe departe unul izolat. Am fost supus presiunilor din partea autorităților în permanență în ultimii zece ani de activitate în calitate de jurnalist și ca membu al unei organizații neguvernamentale ce pledează pentru respectarea drepturilor omului. Persecuțiile s-au intensificat inclusiv după ce fratele meu, Oleg Brega, s-a înscris în cursa electorală pentru a deveni deputat independent în Parlamentul RM și a acumulat mai multe voturi decât orice alt candidat independent înscris în cursa electorală vreodată în istoria Republicii Moldova, însă insuficient pentru a accede în legislativ”, se mai arată în declaraţia lui Brega.

Cazurile de persecutare a lui Brega, documentate de avocați, reprezentanți ai societății civile, s-au soldat cu șase decizii de condamnare a Republicii Moldova la Curtea Europenă pentru Drepturile Omului în care a figurat în mod expres.
În particular, acestea se referă la cazuri în care a fost lovit de polițiști în civil în timp ce am declarat greva foamei în fața Guvernului RM, dar și la faptul că a fost reținut în repetate rânduri abuziv, din stradă, la proteste pașnice, și deținut în condiții inumane și degradante. În niciunul dintre aceste cazuri, nici după condamnările la CEDO, nimeni nu a fost pedepsit , abuzatorii din rândul poliției fiind chiar avansați în grad, iar unul dintre ei este în prezent deputat în Parlamentul Republicii Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...