Eugen Doga, motiv de ceartă la şedinţa CUC. Transnistrienii nu permit filmarea satului de baştină al compozitorului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Realizarea filmului documentar despre maestrul Eugen Doga, cu prilejul aniversării a 80 de ani, a trezit discuţii aprinse în cadrul şedinţei de ieri a Comisiei Unificate de Control. Asta după ce partea moldovenească a solicitat admiterea zborului unui elicopter civil în Zona de Securitate pe data de 3 octombrie în scopul realizării unor filmări la locul de baştină al compozitorului, originar din satul Mocra, raionul Râbniţa, pentru filmul documentar. Transnistrienii însă au respins demersul.

Potrivit CUC, în pofida faptului că delegaţia Federaţiei Ruse, reprezentanţii Ucrainei şi ai Misiunii OSCE în CUC au susţinut solicitarea delegaţiei Republicii Moldova, precum şi a faptului că chestiunea în cauză a fost discutată de către reprezentanţii politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolui, care au ajuns la un consens de principiu, reprezentanţii Tiraspolului în CUC s-au opus cu vehemenţă identificării unei soluţii pozitive.

„Cu regret, trebuie să menţionăm că, pentru a-şi justifica refuzul, reprezentantul Tiraspolului în CUC Oleg Beleakov a invocat, de o manieră devenită deja tradiţională, argumente aberante, rupte de realitate, cum ar fi, bunăoară, faptul că pentru astfel de acţiuni ar fi necesară „reanimarea” escadrilei de elicoptere din cadrul FMP ale FR, aflate în prezent în conservare”, se arată în comunicatul Comisiei Unificate de Control.

În debutul şedinţei, la propunerea Misiunii OSCE din Moldova, CUC a luat act de intenţia reprezentanţilor Misiunii de a vizita posturile Forţelor de Menţinere a Păcii din Zona de Securitate în perioada 01 – 30 octombrie 2017, Comandamentul Militar Întrunit – la 11 octombrie curent şi compania de pacificatori ai Federaţiei Ruse, dislocată în or. Dubăsari, – la 18 octombrie curent.

De asemenea, Comisia a audiat și aprobat două rapoarte săptămânale despre situația din Zona de Securitate.

Următoarea ședință a CUC este preconizată pentru 5 octombrie 2017.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...