„Oficialul” Vlad Plahotniuc s-a întâlnit cu preşedintele turc Recep Erdogan. Ca şi în alte dăţi, oligarhul a recurs la o aeronavă privată

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Funcţia de preşedinte de partid este una de „oficial” în Republica Moldova. Cel mai probabil însă, doar atunci când este vorba de Partidul Democrat şi liderul acestuia Vlad Plahotniuc. Formaţiunea pe care o conduce acesta anunţă despre întrevederea lui Vlad Plahotniuc cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în cadrul unei vizite pe care oligarhul moldovean a efectuat-o în Turcia, unde a zburat, ca şi în alte dăţi, cu un avion privat. Astfel, potrivit formaţiunii „cei doi oficiali au discutat aspecte ce ţin de cooperarea dintre Republica Moldova şi Turcia”.

Potrivit portalului Flightradar24, de la Chişinău liderul PD a decolat în jurul orei 10:40a dimineţii de ieri cu un avion de model Gulfstream, aterizând la Ankara în jurul orei 12:30. După circa patru ore şi jumătate de aflare în capitala Turciei, acelaşi avion a decolat de pe pista Esenboga International Airport din Ankara, aterizând la Chişinău în jurul orei 19:00.

De această dată, portalul arată doar modelul aeronavei, dar nu şi compania deţinătoare a acesteia. Totuşi, reieşind din calculul de circa 30 de mii de dolari pentru o oră de zbor, cele circa patru ore de zbor tur-retur, dar şi timpul de aşteptare de circa 4,5 ore, l-au costat pe oligarhul moldovean nu mai puţin de 150 de mii de dolari SUA.

În schimb, în cadrul discuţiilor „oficialii” au pus un accent deosebit pe impulsionarea cooperării economice şi creşterea investiţiilor turce în ţara noastră, vorbind despre dezvoltarea subzonelor economice libere din Comrat şi Ceadâr-Lunga. De asemenea, s-a vorbit despre extinderea Acordului de comerţ liber cu Turcia pe domeniul serviciilor, precum şi despre deschiderea unui Serviciu economic al ţării noastre în Ankara.

„Un alt subiect important a fost accesul cetăţenilor moldoveni în Turcia în baza buletinelor de identitate, respectiv, a cetăţenilor turci în Republica Moldova cu acelaşi document. Vlad Plahotniuc şi Recep Tayyip Erdoğan au discutat şi despre deschiderea în ţara noastră a unor centre culturale turce”, se arată în comunicatul PD.

Alte subiecte abordate au vizat securitatea şi stabilitatea în regiune, situaţia din UTA Găgăuzia, cu accent pe faptul că Turcia încurajează cetăţenii din această regiune să se integreze cât mai bine în procesele care au loc în Republica Moldova. În acest context s-a decis că Turcia va deschide în curând un Consulat General la Comrat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...