17:53:45 24.04.2024
Stiri

PRESĂ // Regiunii transnistrene nu-i va fi atribuit niciun MANDAT de deputat, iar DIASPORA va alege un singur parlamentar

Politică 28.09.2017 17:05 Vizualizări2509 Autor: Ziarul National
PRESĂ // Regiunii transnistrene nu-i va fi atribuit niciun MANDAT de deputat, iar DIASPORA va alege un singur parlamentar


Cetățenii R. Moldova din diaspora ar putea să trimită în viitorul Parlament un singur deputat, iar regiunii transnistrene nu-i va fi alocat niciun mandat în Legislativ până la restabilirea de către Chișinăul oficial a controlului asupra teritoriului controlat în prezent de regimul separatist de la Tiraspol.

Surse din cadrul Comisiei Naţionale pentru Constituirea Circumscripţiilor Uninominale au declarat pentru Timpul că pentru această variantă ar fi optat mai mulți membri ai comisiei. Formula a fost discutată și în timpul dezbaterilor organizate cu partidele politice și reprezentanții societății civile pe marginea proiectului de lege privind sistemul electoral mixt.

Preşedintele Consiliului coordonator al comunităţii ruse din Moldova, Piotr Donţov, care este membru al acestei Comisii, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat că s-ar fi luat o asemenea decizie. Acesta a subliniat că subiectul privind repartizarea numărului de mandate în Parlament pentru diasporă și regiunea transnistreană va fi discutat la ședința următoare, care va avea loc marțea viitoare.

De menționat că această comisie și-a început recent activitatea. Din componența acesteia fac parte doi reprezentanți ai Comisiei Electorale Centrale, un reprezentant al Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului, unul din partea șefului statului, câte un membru delegat de fracțiunile și grupurile parlamentare, la fel și de partidele extraparlamentare, care la ultimele alegeri au înregistrat un scor de peste 2% din voturile valabile exprimate.

În componența Comisiei au fost incluși câte un reprezentant din partea asociaţiilor minorităţilor naţionale care reprezintă mai mult de 1% din numărul populaţiei, doi reprezentanți ai autorităților locale, doi de la Biroul pentru relații cu diaspora, un reprezentant al societății civile, membru al Consiliului Național de Participare și trei din partea mediului academic.

În această comisie urma să fie delegat și un reprezentat al Partidului Acțiune și Solidaritate, formațiune care a avut candidat în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Lidera PAS, Maia Sandu, a refuzat să facă parte din această comisie.

Conform modificărilor la sistemul electoral, votate la sfârșitul lunii iulie curent, 51 de deputați urmează să fie aleși pe circumscripții uninominale, create pe tot teritoriul R. Moldova, dar și în străinătate. Ceilalți 50 de parlamentari vor fi aleși pe liste de partid.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md