Knut Fleckenstein: UE nu e mulțumită de ceea ce a realizat Republica Moldova până acum

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Europenii nu sunt mulțumiți de mersul lucrurilor din Republica Moldova, Ucraina şi Georgia. O spune europarlamentarul gemran, co-autor al unui raport al PE asupra Parteneriatului Estic, Knut Fleckenstein, care atrage atenția că statul care face mai multe reforme va primi mai mult sprijin din partea UE, iar dacă lucrurile vor funcționa mai bine, UE va continua apropiere de acest stat.

Oficialul declară că cine face mai multe reforme va primi mai mult sprijin din partea UE, iar atunci când reformele nu sunt aplicate, nici UE nu va mai acorda sprijin.

„Mai mult pentru mai mult, și mai puțin pentru mai puțin. Asta înseamnă că cine face mai multe reforme va primi mai mult sprijin din partea UE. Când reformele nu sunt aplicate, atunci nici noi nu vom mai acorda sprijin. Deocamdată avem o serie de înțelegeri, și nu suntem mulțumiti cu ce s-a realizat până acum. Ideea este că dacă lucrurile vor funcționa mai bine, vom continua apropierea dintre noi și aceste țări”, a declarat Knut Fleckenstein într-un interviu pentru Europa Liberă.

Totodată, acesta îşi exprimă frica „ca nu cumva Ucraina, Georgia sau Moldova să creadă că parteneriatele stimulente, posibilitatea aderării la Uniunea Europeană sau la Zona Schengen vor veni automat sau de la sine sau mâine”. „Sunt obiective pe care dorim să le atingem, dar doar dacă ceea ce am convenit cu aceste țări prin acordurile de asociere devine realitate. Acordurile de asociere prevăd o serie de pași foarte buni, care trebuie făcuți de ambele părți si care trebuie implementați in mod corespunzător”, spune oficialul.

De asemenea, acesta spune că totul depinde de guvernele acestor trei ţări, adăugând că, „dacă vor face repede reformele, atunci vom accelera ritmul și noi. Nu doresc să se creadă sau să alimentez speranțele că lucrurile vor merge repede indiferent de reforme”.

În context, oficialul a reiterat că UE dorește să sprijine financiar pe mai departe Moldova, Ucraina sau Georgia, dar vrea ca „banii să ajungă la oameni, și nu la oligarhi”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...