(vox) Ce cred studenții de la medicină despre sistemul medical din Moldova. „Este deseori ilogic și, poate uneori, arogant”

collageeeeee

Studenți la medicină și, de curând, participanți activi ai proiectului antreprenorial „BreakingMed” care vine să revoluționeze medicina prin tehnologiile digitale, au împărtășit părerea lor despre sistemul medical din țara noastră.

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool„Consider sistemul nostru medical neajutorat, deoarece este supus unei presiuni căreia nu-i poate face față. Cu părere de rău, cetățenii noștri se adresează tardiv la medic, astfel patologiile ajung  până în stadii grave, mai dificil de a fi tratate. Iar sistemul nostru medical are resurse mult mai limitate decât, spre exemplu, Occidentul.  Astfel, mi se pare explicabil de ce suntem departe de a îndreptăți așteptările bolnavilor. La fel, cred că avem o insuficiență de dialog între prestatori de servicii medicale și pacienți. Mulți sunt dezinformati asupra capacităților medicinei în general. Medicina are limite și nu poate face minuni, lucru pe care consider că mulți din afara domeniul medical nu îl conștientizează. Respectiv, pacientul nostru ajunge frecvent dezamagit și, în rezultat, scade dorinta de a apela la ajutor pe viitor- un cerc vicios, in opinia mea.”, spune Drăgălina Birsan, studentă la medicină. 

Cristina Filip este de părere că „Sistemul medical din Moldova pentru mine e ceva deseori ilogic și, poate Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tooluneori, arogant. Spitalul și-a confirmat de multe ori statutul de loc în care se tratează prin chinuri – chinurile pacienților, chinurile personalului medical, nici unii nici alții nu au condiții pentru a-și manifesta decent activitatea, lipsesc chestii absurde ca băile, apa fierbinte și mănușile pentru asistentele medicale, pentru aceasta nu sunt bani, în schimb ei există pentru renovări de aripi de spitale, cu „euroreparație”. Ierarhia este extrem de strictă în toate segmentele, politicile conducătorilor de spitale au regulile lor de nepătruns, corupția… Mi-era deosebit de trist să ascult istoriile unor medici cu inițiative frumoase, gen introducerea unui nou preparat, sau tactici de tratament/diagnostic cărora li s-a dat clar de înțeles că nu e binevenită ideea. Una dintre problemele majore, după mine, este asigurarea cu servicii medicale a populației rurale, se reduce nr. de spitale, distanțele pentru pacienți se măresc, dar nr. tinerilor specialiști – nu. Nu știu dacă e posibil să-i motivezi sa plece din orașe în care s-au stabilit de minim 9 ani.”

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-toolFost student la medicină, acum farmacist, Vladimir Eleni crede că „Sistemul medical din Moldova nu e foarte rău. Avem mulți doctori profesioniști, mulți dintre ei tineri care sunt interesați să afle și să implementeze cunoștințele în țara noastră. Problemele pe care eu le văd, în afară de salariile indecente, sunt calitatea proastă a educației continue a doctorilor (și farmaciștilor) și drept consecință ei sunt departe de schemele standard de tratament și nu-și bazează activitatea lor pe medicina bazata pe evidență. Deseori ca farmacist mă întâlneam cu cazuri când doctorii se joacă de-a Kulibin și inventează schemele lor de tratament care sunt bazate doar pe ideile lor năstrușnice. Plus din partea statului nu se susține creșterea reala a cunoștințelor și profesionalismului. Farmacistul în MD rar se implică în corijarea tratamentului prescris de doctor, chiar deseori când greșeala e gravă. În primul rând pentru că nu are legătură cu doctorul (nici măcar nr. de telefon pe rețetă, ceea ce eu consider necesar), dar și pentru că doctorul la noi e „Dumnezeu” și asa implicație s-ar percepe ca o ofensă adusă „profesionalismului” său. Consider că informația medicală trebuie să fie digitalizată într-o bază de date comună pentru toate clinicile, atât de stat, cât și private, sa fie creată o platformă prin care doctorii ar putea fi contactați.”

„Sistemul medical în Moldova se confruntă cu o serie de probleme, probabil din cauza finanțării precare și utilizarea Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-toolineficientă a resurselor pe care le are. În pofida acestui fapt, deja se fac reforme la nivelul asistenței medicale primare și sper că acestea vor îmbunătăți situația cât mai mult posibil. Consider că pe viitor aceasta este direcția pe care trebuie să ne axăm ca să obținem rezultate în ceea ce privește accesul pacienților la serviciile medicale, dat fiind faptul că este mai eficient, din punct de vedere al cheltuielilor, să previi o boală decât să o tratezi. Până a ajunge la implementarea tehnologiilor performante și metodelor inovatoare de tratament, aș acorda atenție școlarizării societății de către specialiști din diferite domenii, prin organizarea unor programe educative. Și, nu în ultimul rând, presupun că salarizarea adecvată ar motiva lucrătorii medicali să presteze servicii calitative.”, spune Ana Levcenco, medic rezident. 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-toolDedin Gloria-Cezara, studentă în anul III la medicină generală, spune că „Sistemul medical din Moldova la ora actuală este într-un proces de creștere, fapt ce e îmbucurător și motivant pentru noi, viitorii specialiști ai domeniului. Un punct critic care stă piedică pentru inovații sunt, după parerea mea, chiar personalul medical actual și neaprecierea în mare măsură a medicilor. Mulți specialiști cu vârsta de 60+ ocupă posturi și nu acceptă de a fi înlocuiți de forțe tinere. În același timp nu acceptă nici metodele și tehnologiile noi. În prezent, observăm cu toții la ce nivel este computerizarea și tehnologizarea majoritătii procedurilor, investigațiilor medicale, intervențiile la nivel micro si nanocelular. Deci, cred că o combinație bine pusă la punct dintre medicină și IT ar fi una renovatoare pentru țară, iar proiectul BreakingMed este un bun start pentru participanți de a începe să găsească anumite probleme și să încerce să caute soluții căci, cine știe, poate până la urmă, vor lansa un startup care va da roade pe viitor!”

Dacă ești din domeniul medical sau IT și vrei să aduci o schimbare în sistemul medical prin intermediul tehnologiilor digitale, te invităm să participi cu drag la evenimentul în plină desfășurare care impulsionează tot mai mulți tineri spre idei antreprenoriale digitale în medicină, combinând posibilitățile IT.

Aici te poți înscrie la eveniment, următorul va avea loc pe data de 30 octombrie și va aborda subiectul imprimantei 3D în medicină.

Detalii despre întreg-proiectul „BreakingMed”, pe pagina de facebook.

Proiectul BreakingMed este inițiat de iHUB Chișinău în colaborare cu Drupal Moldova Association, cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei, reprezentat de Agenția Suedeză pentru Cooperare și Dezvoltare Internațională (Sida) și susținut de MobiasBanca.

 

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente