Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Banii partidelor: pentru presă, întruniri,…

Banii partidelor: pentru presă, întruniri, concerte și colectare de semnături

Anual, partidele politice înregistrează venituri și cheltuieli de milioane de lei. Potrivit unei monitorizări efectuate de Asociația Promo-Lex, formațiunile politice de la noi cheltuie milioane de lei pe materiale promoționale, PR, manifestări publice, concerte, campanii sociale și colectări de semnături. În același timp, partidele politice evită să declare integral adevăratele surse de venit.
Conform legii nr.294 din 21 decembrie 2007, partidele politice au obligația de a prezenta la Comisia Electorală Centrală rapoarte semestriale și anuale privind gestiunea financiară. Reieșind din constatările experților Promo-Lex, 10 din cele 45 de formațiuni politice înregistrate nu au prezentat rapoarte financiare. 7 formațiuni politice au fost atenționate, iar în privința altor 15 a fost inițiată procedura contravențională de penalizare.
Potrivit legislației în vigoare, sursele de finanțare ale partidelor politice le constituie cotizațiile, donațiile, subvențiile de la bugetul de stat și alte venituri legale. Raportul Promo-Lex arată că principala sursă de venit o reprezintă donațiile, în sumă de circa 30 milioane de lei, adică 38% din totalul veniturilor. Urmează veniturile obținute din administrarea proprietății în sumă de circa 29 milioane de lei, subvenții – 19 milioane de lei și cotizații de membru – 4 milioane de lei. Cele mai mari venituri le-a avut Partidul Democrat – 35 milioane de lei. În același timp, trei formațiuni politice au încasat donații peste plafonul stabilit de Comisia Electorală Centrală: PUN-16.400 lei, PDM-17.592.450 lei, PPDA-58.240 lei. Aceste formațiuni riscă sancționați. În conformitate cu performanțele înregistrate la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, din bugetul de stat pentru anul 2017, PDM va încasa peste 3 milioane de lei, PSRM – 4 milioane de lei și PLDM – 4 milioane de lei. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, partidele politice au acumulat mai multe venituri și au efectuat mai multe cheltuieli.
La capitolul cheltuieli, cea mai mare sumă de bani este destinată presei și materialelor promoționale – circa 36 milioane de lei, ceea ce constituie 74% din cheltuielile totale. Întreținerea sediilor a generat un consum de circa 4 milioane de lei, salarizarea personalului – 3,5 milioane de lei, întruniri și manifestații – 2,2 milioane de lei.
În 2017, PSRM a înregistrat cele mai multe evenimente destinate celebrării zilei de 9 mai (24 evenimente) și cel puțin 27 evenimente în cadrul campaniei politice de demitere a primarului de Chișinău. Pe de altă parte, PDM a organizat cel mai costisitor concert din primul semestru al anului 2017, cel dedicat Zilei Victoriei și Zilei Europei. În total, PDM a organizat circa 9 concerte, PSRM – 2 concerte, PL – 2 concerte, PPȘ – 4 festivități și PCRM – un concert.
La capitolul publicitate, lideri în acest clasament sunt PDM și PSRM. PDM a produs circa un milion de ziare, 13.294 de flyere, 5250 de pliante și alte circa 6000 de materiale promoționale. PSRM a utilizat peste 2 milioane de ziare, 4000 de flyere și 1998 de steaguri mari și alte materiale promoționale în număr de circa 9000 de unități. Este de menționat faptul că prin intermediul funadțiilor filantropice și SRL-urilor asociate politicienilor, aceștia și-au făcut publicitate politică. Astfel, este vorba despre Fundația lui V.Plahotniuc „Edelweiss”, Fundația „Renato Usatîi” și Fundația de binefacere „Soluția” lansată de către I.Dodon.
Unele partide au declarat date false privind întreținerea și/sau locațiunea sediilor. Astfel, PDM nu a raportat 470 mii lei, PPEM – 75 mii lei, PCRM – 108 mii lei, PL – 163 mii lei și PVE – 9000 lei. Nereguli au fost depistate și la capitolul salarizării personalului. Conform expertizei Promo-Lex, PSRM nu a declarat circa 271 mii lei, PDM – 439 mii lei, PN – 451 mii lei, PPEM – 142 mii lei și PL – 257 mii lei.