Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Dosarul grădinițelor revine din vacanță!…

Dosarul grădinițelor revine din vacanță! Cinci persoane pe banca acuzaților

Ghenadie Nicorici, administratorul Clinic Grup, împreună cu soția sa, Luminița

Dosarul licitațiilor trucate în educație revine din vacanță. După o pauză de aproape trei luni, la 29 septembrie, este fixată ședința de judecată pe cauza penală care vizează patru inculpați: Natalia Braga-Bajora, şefa grupului alimentar al Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport, Buiucani, Carina Pendus, jurist în aceeaşi Direcţie, Ghenadie Nicorici, administrator al „Crinic Grup” SRL şi „Cordacom” SRL, şi Lilian Sofrone, administrator al „Lovis Angro” SRL. Cele două angajate ale DETS Buiucani sunt acuzate de depășirea atribuțiilor de serviciu și, respectiv, neglijență în serviciu, fapte care ar fi generat daune în proporții considerabile intereselor publice, iar cei doi agenți economici au ajuns pe banca inculpaților pentru organizarea și instigarea la comiterea depășirii de serviciu. O nouă ședință de judecată urmează să aibă loc la nouă octombrie și în dosarul de trafic de influență pe numele lui Eugeniu Vereaghin, şef al secţiei alimentare a Ministerului Apărării.

Până în acest moment, doar patru persoane vizate în dosarul licitaţiilor trucate în Educaţie și-au aflat sentințele. Este vorba despre doi reprezentanți ai firmei „Sanex Comerț” SRL și doi funcționari de la Spitalul Raional Hâncești care la 10 iulie curent au fost pedepsiți de către judecătoarea magistrata Galina Moscalciuc de la Judecătoria Chișinău cu amenzi penale pentru trafic de influență, dar și acte de corupere activă și pasivă, nu și pentru livrarea de produse alterate sau de o calitate îndoielnică.

Disjunsă de la acest dosar a fost cauza penală în privința lui Eugeniu Vereaghin, şef al secţiei alimentare a Ministerului Apărării, care nu a recunoscut vina.

Dosarele în privința altor 15 persoane vizate în dosarul licitațiilor trucate în educație încă nu au fost deferite justiției, a precizat pentru ZdG procurorul anticorupție Ion Munteanu.

Cauza penală în care sunt vizați Natalia Braga-Bajora, şefa grupului alimentar al Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport, Buiucani, Carina Pendus, jurist în aceeaşi Direcţie, Ghenadie Nicorici, administrator al „Crinic Grup” SRL şi „Cordacom” SRL, şi Lilian Sofrone, administrator al „Lovis Angro” SRL a ajuns în instanță la sfârșitul lunii mai, la 29 septembrie însă are loc abia cea de-a treia ședință de judecată.

Potrivit rechizitoriului, la etapa urmăririi penale, Natalia Braga-Bajora a recunoscut vina în comiterea infracțiunii incriminate, Ghenadie Nicorici şi Lilian Sofrone au recunoscut parţial vina, iar Pendus Carina nu a recunoscut acuzațiile care i-au fost aduse. În același act al procurorilor se precizează că Ghenadie Nicorici este cel care gestionează de iure și de facto ambele firme implicate în scandal, „Crinic Grup” SRL și „Lovis Angro” SRL.

Cei doi oameni de afaceri, inculpaţi în dosar, apar şi în interceptările publicate de CNA. În una dintre discuţii, figurează un oarecare „Ghena”, care îşi îndeamnă şoferul să ducă lotul de cartofi de proastă calitate, trataţi cu sulfat, la o grădiniţă de la Buiucani sau să-i mănânce singur. Şoferul îi răspunde că nu vrea să se otrăvească. Personajul se dovedeşte a fi omul de afaceri Ghenadie Nicorici, iar „Crinic Grup” SRL şi „Cordacom” SRL, cu sediul în acelaşi apartament de pe Calea Ieşilor din Chişinău, i-au adus zeci de milioane de lei în ultimii ani. În timp ce acesta a încetat contractele cu statul după declanşarea scandalului, celălalt businessman, Lilian Sofrone, continuă să obţină milioane din contracte cu statul.

Luminița și Ghenadie Nicorici

De departe, pentru Lilian Sofrone, anul 2017 este mult mai profitabil decât 2016. În primele şase luni, „Lovis Angro” SRL a semnat peste 278 de contracte (!) de aprovizionare cu produse alimentare a unor instituţii de pe întreg teritoriul R. Moldova, în valoare de 25 639 810 de lei (!), conform informaţiilor Registrului Agenţiei Achiziţii Publice.

Cel mai valoros contract, de peste 700 de mii de lei, a fost semnat la 19 iunie cu Primăria Soroca, pentru livrarea produselor alimentare în cel de-al II-lea semestru al anului. Se pare că agentul economic este pe placul autorităţilor din această localitate, deoarece şi Spitalul Raional de aici a desemnat srl-ul câştigător al concursului pentru livrarea produselor alimentare în primul semestru din 2017 în valoare de 439 de mii de lei. Un alt contract profitabil, de 600 mii de lei, „Lovis Angro” a semnat în martie curent, când a câştigat licitaţia pentru livrarea produselor alimentare Colegiului Naţional al Poliţiei de Frontieră.

„Lovis Angro” este cea de-a treia afacere a lui Lilian Sofrone. Într-un act al Serviciului Fiscal de Stat din 2012, acesta figurează drept posesor al cheii publice al „Lisofcom” SRL, firmă cu performanţe de invidiat în domeniul licitaţiilor, care îşi are sediul pe aceeaşi adresă ca şi „Lovis Angro” SRL, str. Columna nr. 170, dar care este administrată în prezent de Alexandru Buga şi Octavian Dodi. În 2011-2013, SRL-ul a obţinut peste 900 de contracte pentru aprovizionarea cu produse alimentare a zeci de instituţii de învăţământ, spitale, unităţi militare şi chiar a Grădinii Zoologice din Chişinău. De asemenea, din 2011, „Lisofcom” este şi unul din furnizorii de produse alimentare pentru Ministerul Apărării. În 2012, pentru prezentarea documentelor false, agentul economic ajunge în lista neagră. Ulterior, pe piaţă îşi impune monopolul un alt srl, „Artprest Grup”, având aceeaşi adresă. Potrivit unui studiu al CNA, Lovis Angro SRL a fost preluată de persoane care reprezentau anume această firmă. La rândul său, „Artprest Grup” SRL câştigă sute de licitaţii pentru livrarea produselor alimentare în grădiniţe, spitale şi centre de sănătate, dar pe 30 noiembrie 2015 este inclusă în lista neagră pentru „executarea necorespunzatoare a clauzelor contractuale”. Ulterior, licitaţii de milioane începe a câştiga „Lovis Angro”, administrată de Sofrone.

Scandalul grădiniţelor a demarat la 24 noiembrie 2016, când 16 funcţionari ai direcţiilor municipale Educaţie ale Primăriei Chişinău şi reprezentanţi ai unor agenţi economici care, în ultimii ani, au câştigat sute de contracte în valoare de zeci de milioane de lei cu instituţii de stat, livrând produse alimentare în şcoli, grădiniţe sau spitale, au fost reţinute şi escortate la sediul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), fiind bănuite într-un dosar de aranjare a unor licitaţii privind achiziţionarea produselor alimentare pentru şcoli şi grădiniţe. La scurt timp, CNA a publicat înregistrări ale convorbirilor telefonice în care fuseseră interceptaţi reprezentanţii unor agenţi economici care vorbesc cu nonşalanţă despre produsele alterate ce ajungeau pe mesele copiilor din grădiniţe, dar şi un studiu care viza companiile implicate în scandal, acestea fiind blamate public.