Cetățenia moldovenească de 100 de mii de euro: Practica zonelor off-shore, care ascund fonduri obţinute pe căi nu tocmai legale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Guvernul a aprobat ieri Regulamentul cu privire la dobândirea cetățeniei prin investiție. Cetățenii străini și apatrizii vor putea, astfel, dobândi cetățenia moldovenească cu condiția că vor contribui la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă cu o sumă nerambursabilă de 100 de mii de euro și vor investi cel puțin 250 de mii de euro. Solicitantul de cetățenie va trebui să aibă o bună reputație economică și financiară și să nu prezinte un pericol pentru securitatea statului. Totuşi, acest regulament crează riscuri pentru ordinea publică şi securitatea naţională. Plus la asta, Guvernul, autorităţile nu a examinat suficient de bine care sunt sectoarele unde chiar e nevoie de investiţii, în opinia expertului Dionis Cenuşă, de la Centrul analitic independent Expert-Grup.

Potrivit expertului, acest Regulament întrunește mai multe neclarități. „Sunt mai multe neclarități care au rămas fără răspuns din partea autorităților – începând cu modul în care acest Regulament a fost consultat cu opinia publică, cu societatea civilă, nu au fost respectați termenii din Legea privind transparența procesului decizional şi terminând cu elementele acestui mecanism, cum ar fi Fondul de investiţii publice sau mecanismul prin care este evaluată aplicaţia care vine de la un eventual beneficiar al acestui mecanism. Ridică semne de întrebare şi domeniile care au fost alese ca prioritare pentru investiţiile din partea viitorilor cetăţeni”, spune Cenuşă într-un interviu pentru Europa Liberă.

De asemenea, expertul declară că sectorul imobiliar, stabilit de autorități ca fiind sectorul prioritar al investițiilor străinilor, este un sector reglementat destul de prost. „Sunt documente care menţionează sectoare importante – textile, industria IT etc. Din păcate, aceste sectoare nu se regăsesc în Regulamentul în cauză. Dimpotrivă găsim aici sectorul imobiliar, un sector reglementat destul de prost. S-ar putea crea alte probleme pentru sector şi pentru economia în întregime, dacă amendamentele la Legea cetăţeniei şi Regulamentul vor fi implementate”, mai spune expertul.

Citeşte şi: (DOC) Guvernul aprobă Regulamentul prin care cetățenia Republicii Moldova poate fi „cumpărată” cu 100 de mii de euro

Cenuşă spune că Regulamentul a fost stabilit ignorând preocupările CNA care a spus foarte clar în avizul său că amendamentele la Legea cetăţeniei şi Regulamentul crează riscuri pentru ordinea publică şi securitatea naţională. Plus la asta, Guvernul, autorităţile nu a examinat suficient de bine care sunt sectoarele unde chiar e nevoie de investiţii. A fost inclus, de exemplu, sectorul imobiliar, dar au fost ignorate sectoare mult mai importante pe care le-am menţionat anterior.”

Totodată, acesta îşi exprimă frica că, Regulamentul şi legea în sine creează posibilităţi ca banii care au fost transferaţi din sistemul bancar moldovenesc spre tot felul de zone off-shore să ajungă în ţară prin aceste investiţii.

„Este foarte greu să înţelegem cum exact vor funcţiona aceste presupuse scheme. Este clar însă că astfel de mecanisme de acordare a cetăţeniei sunt caracteristice zonelor off-shore. Aceste zone ascund de regulă fonduri care se obţin pe căi nu tocmai legale. Prin urmare, Regulamentul şi legea în sine creează posibilităţi ca banii care au fost transferaţi din sistemul bancar moldovenesc spre tot felul de zone off-shore să ajungă în ţară prin aceste investiţii, care ar urma să fie făcute timp de cinci ani. Iar pentru aceste investiţii persoanele ar urma să obţină cetăţenie. Cunoaştem că sunt persoane care nu sunt rezidenţi în R. Moldova şi care sunt implicate în tot felul de scheme off-shore. Prin urmare, există probabilitatea ca ceea ce nu a fost deocamdată suficient de bine investigat şi returnat în ancheta fraudei bancare, să se reîntoarcă în viitorul apropiat prin acest mecanism introdus de către autorități”, spune expertul Dionis Cenuşă, de la Centrul analitic independent Expert-Grup.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...