Legea bumerangului loveşte în Mihai Ghimpu după 7 ani. O modificare semnată de acesta în 2010, l-ar putea costa la referendumul pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Legea bumerangului loveşte atunci când te aştepţi cel mai puţin, dar niciodată nu dă greş. De aceasta se poate convinge acum Partidul Liberal în contextul referendumului local privind revocarea din funcţie a primarului general al capitalei, Dorin Chirtoacă. Liberalii au îndemnat alegătorii şi reprezentanţii altor formaţiuni politice să boicoteze scrutinul, iar pentru ca acesta să fie declarat nevalabil, trebuie să convingă mai mult de două treimi din alegători să nu se prezinte la urne.

Ironia sorţii face însă că în 2010, preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu a fost cel care a semnat un proiect de lege privind modificarea Codului Electoral, care prevedea că în textul articolului 199 al Codului – „Referendumul local nevalabil”, sintagma „jumătate din numărul cetăţenilor” să fie înlocuită cu „1/3 din numărul cetăţenilor”.

Astfel, potrivit legislaţiei actuale, „Referendumul local se consideră nevalabil dacă la el au participat mai puţin de 1/3 din numărul cetăţenilor înscrişi în listele electorale”. Până în 2010 însă, pentru ca un referendum local să fie declarat nevalabil, la acesta trebuiau să se prezinte „mai puţin de jumătate din numărul cetăţenilor”.

În aceste condiţii, dacă preşedintele de atunci al Parlamentului, Mihai Ghimpu, nu ar fi semnat proiectul de lege, referendumul pentru revocare al primarului general Dorin Chirtoacă ar fi putut fi declarat nevalabil dacă la el participau mai puţin de 50% din numărul total de alegători din Chişinău.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, numărul total de alegători din Chişinău înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) la data de 1 septembrie 2017 este de 647.203 alegători. Astfel, pentru ca referendumul local să fie declarat nevalabil, pe 19 noiembrie, la urne ar trebui să se prezinte mai puţin de 215.735 alegători.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...