Militari ai Armatei Naţionale, instruiţi în domeniul consolidării integrităţii în operaţiuni de menţinere a păcii

????????????????????????????????????

Un grup de militari ai Armatei Naţionale participă,  în perioada 26-29 septembrie curent, la cursul „Consolidarea integrităţii în operaţiuni de menţinere a păcii” („Building Integrity in Peace Support Operations”).

Activitatea face parte din Programul NATO de consolidare a integrităţii în sectorul de apărare şi securitate şi este organizată de Direcţia inspecţie generală (DIG) a Ministerului Apărării, cu sprijinul Secretariatului Internaţional NATO.

Şeful DIG, colonelul Victor Pîrţînă, a menţionat că acest curs are ca scop pregătirea în domeniul identificării şi prevenirii actelor de corupţie, care ar putea afecta negativ desfăşurarea cu succes a misiunilor internaţionale de menţinere a păcii. De asemenea, activitatea contribuie la facilitarea înţelegerii riscurilor de corupţie şi impactului acestora în instituţiile de apărare, precum şi la identificarea acţiunilor de consolidare a integrităţii.

El a specificat că cei circa 40 de militari din structurile Ministerului Apărării şi Marelui Stat Major, precum şi din unităţile Armatei Naţionale, sunt instruiţi de o echipă de experţi din cadrul Centrului de pregătire a operaţiunilor de menţinere a păcii din Sarajevo, Bosnia şi Herţegovina, dar şi din Divizia Afaceri Politice şi Politici de Securitate a NATO.

Participanţii sunt familiarizaţi cu noţiuni fundamentale de integritate personală şi profesională, codul de conduită şi profesionalism în Forţele Armate, eforturile anticorupţie ale NATO în misiunile curente de menţinere a păcii.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.