(RAPORT) Moldova, cel mai corupt stat din Europa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova este cel mai prost clasat stat din Europa la majoritatea indicatorilor care țin de corupție și independența justiției, potrivit celui mai recent raport al competitivității globale, realizat de World Economic Forum.

Cel mai prost Republica Moldova stă la capitolul independența justiției, unde se clasează pe poziția a 132-a din 137 de state. Moldova este cel mai prost clasată din Europa la acest capitol, fiind urmată de Ucraina (128) și Bosnia și Herțegovina (115).

Pe ultima poziție între statele europene Republica Moldova (120) se situează și la capitolul deturnarea fondurilor publice. Și la acest capitol, cel mai aproape se află Ucraina (119).

Lider european țara noastră este și atunci când vine vorba despre plățile ilegale și darea de mită. Republica Moldova se situează pe locul 111 la această categorie, iar al doilea stat european este, din nou, Ucraina (106).

O poziție codașă Republica Moldova ocupă și la capitolul favoritism în deciziile luate de către autorități. Țara noastră ocupă locul 123, dar nu este ultima din Europa, fiind depășită de Ungaria și Slovacia.

Raportul Forumului Economic Mondial evaluează factori, cum ar fi performanța din sectorul public, mediul macroeconomic, calitatea educației și a infrastructurii în 137 de țări și teritorii. La general, Moldova se situează pe poziția a 89-a.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...