„Referendumul cu privire la demiterea lui Chirtoacă nu este nou, să nu uităm că a apărut iniţial în urma unei iniţiative civice şi trebuia desfăşurat la 30 octombrie 2016. Şi atunci justiţia moldovenească a blocat această iniţiativă civică. A fost organizat un grup de iniţiativă în frunte cu activişti din partea societăţii civile şi ai partidelor politice. Dar, cu toate astea, iniţiativa a fost blocată”, aminteşte comentatorul.

Potrivit lui Oazu Nantoi, acest referendum va eşua şi explică de ce. „Din simplul motiv că alegerile în mun. Chişinău se desfăşoară conform principiului alb-negru, tradiţie instituită în perioada lui Voronin ca nu cumva să vină comunistul sau socialistul în fruntea primăriei. Avea loc o mobilizare a electoratului care se numeşte la noi convenţional de dreapta”, a spus analistul politic, pentru Jurnal de Chişinău.

„În opinia mea, cel mai probabil scenariu este că nu va vota împotriva lui Chirtoacă mai multă lume decât l-a votat în turul doi în 2015, ceea ce înseamnă că haotizarea şi marasmul în sistemul politic moldovenesc se va aprofunda”, a conchis Nantoi.