BNM menține rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt se menține la nivelul actual de 7,5 la sută anual. Decizia a fost luată de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei. Potrivit BNM votul a fost unul unanim.

La fel, Comitetul executiv al BNM a decis să mențină ratele de dobândă:

la creditele overnight la nivelul actual de 10,5 la sută anual.
la depozitele overnight la nivelul actual de 4,5 la sută anual.

Conform BNM, decizia a fost luată în baza celor mai recente evaluări macroeconomice, a analizei prognozei evoluției inflației pe termen scurt și mediu, precum și a necesității de a estima impactul acțiunii anterioare de politică monetară. Astfel, se atestă atenuarea presiunilor inflaționiste pe termen mediu, cauzată, în principal, de temperarea activității economice.

În luna august 2017, rata anuală a inflației[1] a înregistrat 7.3%, fiind similară celei din luna precedentă. Rata anuală a inflației de bază[2] a fost cu 0.2 puncte procentuale inferioară nivelului din luna iulie 2017, constituind 4.8%.

Evoluția inflației în luna august 2017 este în concordanță cu ultima prognoză a BNM. Astfel, inflația de la începutul anului s-a accelerat din cauza factorilor de natura ofertei, a impactului ajustării unor tarife la serviciile comunale și a efectului unei perioade de bază scăzute în anul 2016. Cererea agregată rămâne a fi moderată și nu va crea presiuni inflaționiste suplimentare.

În trimestrul II 2017, activitatea economică a înregistrat o creștere de 2.5% comparativ cu perioada similară a anului 2016. În același timp, cererea externă înregistrează atenuări comparativ cu perioadele precedente. Deși datele operative curente cu privire la dinamica indicatorilor macroeconomici reflectă creșteri, activitatea economică se va plasa sub nivelul său de echilibru, generând presiuni dezinflaționiste.

Procesele de creditare și de economisire au consemnat în luna august 2017 evoluții diferite. Volumul creditelor noi acordate în perioada de referință s-a majorat cu 3.3% față de luna august 2016, iar cel al depozitelor noi atrase s-a redus cu 26.2%.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...