Purtând o şapcă militară pe cap, Maduro a apărut public, în cadrul unor exerciţii militare, pentru a ordona forţelor armate să îşi mobilizeze efectivele şi tehnica militară.

„Am fost ameninţaţi fără ruşine de cel mai criminal imperiu care a existat vreodată şi avem obligaţia de a ne pregăti pentru a garanta pacea. Trebuie să avem puştile, rachetele şi rezervoarele bine pregătite pentru a apăra fiecare centimetru de teritoriu dacă este nevoie”, i-a îndemnat preşedintele venezuelean pe responsabilii militari.

Declaraţiile lui Nicolas Maduro au venit la două zile după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a introdus Venezuela pe lista ţărilor vizate de decretul american împotriva imigraţiei, din cauza unor lipsuri în domeniul securităţii cu privire la călătorii lor şi a unui vid de cooperare în relaţia cu Washingtonul.

Punctual, Venezuela, unde o dublă criză politică şi economică a degenerat în violenţe, este vizată pe motivul lipsei de cooperare în proceduri de verificare a călătorilor.

Însă restricţiile se aplică doar oficialilor guvernamentali şi rudelor lor, şi anume funcţionarilor din cadrul ministerelor de Interne, de Externe, forţelor de poliţie şi serviciilor de informaţii.