04:16:55 19.04.2024
Stiri

Cerințe mai STRICTE pentru operatorii din sectorul alimentar. Guvernul a aprobat un proiect menit să sporească siguranța alimentară a populației

Social 27.09.2017 17:30 Vizualizări1316 Autor: Ziarul National
Cerințe mai STRICTE pentru operatorii din sectorul alimentar. Guvernul a aprobat un proiect menit să sporească siguranța alimentară a populației


Guvernul a aprobat astăzi un proiect de lege privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare. Documentul transpune normele europene în domeniu și are drept obiectiv responsabilizarea operatorilor din sectorul alimentar pentru atingerea unui nivel ridicat de protecție a vieții și a sănătății umane.

De asemenea, proiectul de lege stabilește cerințele generale de igienă a produselor alimentare, la etapele de producere, procesare, păstrare, transportare și comercializare, precum și de export al acestora.

Astfel, antreprenorii vor utiliza apă potabilă sau curată în procesul de producere a alimentelor, vor alege încăperi astfel încât să nu cauzeze contaminarea produselor, iar personalul angajat va trebui să corespundă cerințelor medicale specifice. Totodată, producătorii primari urmează să asigure curățenia animalelor care vor fi sacrificate, să păstreze informația privind produsele utilizate pentru hrana și îngrijirea animalelor, precum și privind bolile sau agenții biologici apăruți.

Proiectul promovat de Cabinetul de miniștri mai stabilește cerințele față de condițiile de păstrare, depozitare și vânzare a produselor alimentare. Acestea trebuie să fie păstrate în încăperi curate, conectate la sistemul de canalizare, la apă potabilă și care dispun de mijloace de ventilare și de iluminare.

Pentru a oferi suport antreprenorilor, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, împreună cu asociațiile de business și instituțiile de profil, va elabora și actualiza periodic ghiduri de bune practici. Acestea vor avea un caracter consultativ și vor conține îndrumări cu privire la normale de igienă și control, la pericolele care pot apărea și măsurile de control ce urmează a fi întreprinse.

De menționat că decizia de Guvern vine după ce, la mijlocul lunii septembrie curent, coordonatorul coaliției de guvernare, Vlad Plahotniuc, a declarat că este nemulțumit de situația existentă în domeniul alimentației, în special din instituțiile publice. „Am avut o discuție foarte serioasă cu colegii despre situația pe care o avem în acest moment în domeniul alimentației. Și aici mă refer atât la alimentele care sunt comercializate în magazine, cât și la cele livrate în școli, grădinițe, spitale și alte instituții publice. Este un domeniu extrem de sensibil și am cerut măsuri ferme împotriva celor care sunt responsabili de problemele existente. Dorim cu toții să vedem cât mai repede o îmbunătățire clară în alimentația copiilor și vom acționa insistent pentru a face ordine în acest domeniu și a proteja sănătatea oamenilor”, a Plahotniuc după o ședință săptămânală a PD.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md