(DOC) Guvernul aprobă Regulamentul prin care cetățenia Republicii Moldova poate fi „cumpărată” cu 100 de mii de euro

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi regulamentul cu privire la dobândirea cetățeniei prin investiție, astfel, persoanele care investesc peste 100.000 de euro, cumpără proprietăți imobiliare sau împrumută statului până la 250.000 de euro timp de cinci ani, pot obține nestingherit cetățenia Republicii Moldova.

Conform regulamntului, valoarea minimă a contribuției nerambursabile la Fondul de investițiipublice pentru dezvoltare durabilă constituie echivalentul a 100.000 de euro, iar valoarea minimă a investiției, în cel puțin unul din domeniile de dezvoltare strategică a Republicii Moldova, constituie echivalentul a 250.000 de euro.

Contribuția la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă se varsă în monedă națională, euro, franci elvețieni sau dolari SUA, la contul bancar al Instituției publice „Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova”.

Potrivit documentului, investiția în domeniile de dezvoltare strategică a Republicii Moldova se efectuează în baza unui plan de investiții pentru o perioadă de cel puțin 60 de luni, aprobat de Comisie.

Domeniile de dezvoltare strategică ale Republicii Moldova sunt dezvoltarea sectorului imobiliar prin procurarea și deținerea în proprietate, pentru o perioadă neîntreruptă de cel puțin 60 de luni, a unui sau mai multor bunuri imobile cu valoare de piață totală, la data efectuării investiției, de cel puțin 250.000 de euro, dezvoltarea sectorului financiar public și a investițiilor publice prin procurarea și menținerea în proprietate a valorilor mobiliare de stat emise în acest scop, pentru o perioadă de cel puțin 60 de luni, în valoare de cel puțin 250.000 de euro.

Citeşte şi: Presa americană, cu ochii pe Republica Moldova: Vrea să „legalizeze banii murdari” pentru cetățenii acordate străinilor

Se consideră că cetățeanul străin sau apatridul întrunește condițiile de bună reputație economică și financiară și nu prezintă pericol sau risc pentru
ordinea publică și securitatea statului dacă nu este condamnat și nu are antecedente penale, inclusiv stinse, pentru comiterea faptelor de spălare a banilor, finanțarea terorismului, muncă forțată, încălcarea regulilor de protecție a muncii; membrii familiei cetățeanului străin sau apatridului, persoanele aflate la întreținerea acestora nu au fost învinuiți și nu au antecedente penale, inclusiv stinse; nu are datorii față de bugetul de stat şi față de bugetul asigurărilor sociale de stat; nu a avut relaţii financiare, inclusiv transferuri bancare, care pot fi încadrate pentru finanţarea terorismului, iar mijloacele financiare investite nu provin din surse ilegale și aparțin cetățeanului străin sau apatridului, în calitate de beneficiar efectiv al acestora.

Citeşte şi: De la ei s-a inspirat Chișinăul? Cipru a obținut 4 miliarde de dolari din vânzarea cetățeniei oligarhilor ruși și ucraineni

Transparency International Moldova şi alţi membri ai societăţii civile îşi exprimă, însă, îngrijorarea privind noile modificări a Legii cetăţeniei, promovate şi adoptate în decembrie 2016, precum şi în privinţa proiectului hotărârii de guvern, care urmează să pună în aplicare amendamentele. Societatea civilă consideră că noile prevederi legale care au trecut neobservate fiind camuflate sub un titlu de act normativ neintrigant (modificarea unor acte legislative), dar care au intrat în vigoare peste 6 luni ar putea prezenta o nouă tentativă de legalizare a mijloacelor de origine dubioasă, iar Republica Moldova ar putea pune în pericol întreaga regiune.

 

Mai mult decât atât, analiştii de la Chişinău spun că legea ar putea permite cetăţenilor Federaţiei Ruse şi a altor state sovietice să călătorească liber prin Uniunea Europeană. Însuşi Igor Dodon la o întâlnire la Moscova, cu un grup de potenţiali investitori ruşi încerca să-i convingă să dobândească cetăţenia moldovenească prin investiţie ”deoarece, cu paşaportul moldovenesc, poţi merge fără vize în Europa”.

În context, experţii Transparency International Moldova atenţionează UE, SUA, Germania, România, precum şi FMI şi BM despre inadmisibilitatea legalizării sub orice forme şi pretexte a capitalurilor obţinute ilegal, sub acoperirea unor legi şi hotărâri de guvern adoptate cu abateri de la prevederile constituţionale, contrare interesului public şi angajamentelor internaţionale asumate de către Republica Moldova, în special prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Experta Centrului de Resurse Juridice (CRJM) Nadejda Hriptievschi consideră că prin asemenea tertipuri guvernanţii R. Moldova nu fac decât să apropie anularea regimului liberalizat de vize. ”Nu e o glumă. Aşa cum nici guvernarea nu este o glumă. Ori eşti om de stat ori eşti un corupt care ştii să faci doar scheme. Statul acesta şi aşa viitor nu prea avea, dar de când îl conduce o gaşcă de experţi în scheme, tot astfel de legi şi faimă vom avea şi peste hotare. Cine va mai investi în economia unei aşa ţări? Da, bogătaşii certaţi cu legea de prin Rusia şi Iran. Integrare Europeană, nu glumă.”


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...