Persoanele străine pot obţine cetăţenia Republicii Moldova. Care este suma investiţiei pe care trebuie să o facă?

cetatenie-e1495273866711

Guvernul a înaintat în şedinţa de astăzi, un proiect de lege pentru acordarea cetăţeniei persoanelor care investesc în RM.

Proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la dobândirea cetăţeniei prin investiţie este o noutate pentru teritoriul nostru. Actualmente, nu există un cadru legal care să reglementeze o astfel de procedură.

Astfel, investitorii străini vor putea obţine cetăţenia moldovenească dacă vor da dovadă de o bună reputaţie economică şi financiare. În proiect este indicat modul şi condiţiile de evaluare, de acceptare şi de monitorizare a investiţiei în scopul dobândirii cetăţeniei. La fel, este indicat modul de creare, organizare şi funcţionare a Comisiei de examinare a dosarului pentru obţinerea cetăţeniei.

În scopul respectării prevederilor Legii privind transparenţa procesului decizional, proiectul a fost plasat pe pagina web oficială a Ministerului Justiţiei. Potrivit documentelui, cei care vor să obțină cetățenia Republicii Moldova trebuie să împrumute statului 250 de mii de euro pentru o perioadă de 5 ani.

Potrivit DW, societatea civilă a aflat post factum și atenționează că prin acest amendament Moldova a fost transformată de actuala guvernare într-un mecanism de legalizare a mijloacelor financiare de origine frauduloasă – un avertisment important având în vedere că, în 2014, din sistemul bancar moldovenesc a fost furat, cu acordul tacit al autorităților, un miliard de dolari. Banii sunt căutați acum de detectivii de la compania americană „Kroll”.

Deutsche Welle: Străinii pot obține acum cetățenia dacă împrumută statul cu 250.000 de euro pe 5 ani

Autoare: Elena Plămădeală

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente