Agenţia Vamală şi pentru Protecţia Frontierelor a informat că a început construirea, în apropiere de San Diego, statul California, a opt prototipuri ale viitorului zid, dintre care patru din beton, iar restul din materiale alternative.

'Strategia noastră multidimensională de a garanta siguranţa şi securitatea poporului american include bariere, infrastructură, tehnologie şi oameni', a declarat Ronald Vitiello, comisar adjunct al agenţiei, într-un comunicat.

Prototipurile, ce urmează să fie finalizate în aproximativ 30 de zile, vor avea o înălţime şi o lungime de până la 9 metri.

Patru companii au fost alese pentru a construi prototipurile, însă varianta finală va fi, cel mai probabil, o combinaţie din caracteristicile acestora.

Autorităţile vor avea la dispoziţie trei luni pentru a evalua eficacitatea prototipurilor. Fiecare va costa până la 450.000 de dolari şi va fi plătit din fonduri federale aprobate deja. Cu toate acestea, nu există un acord cu privire la suma iniţială de 1,5 miliarde de dolari pe care preşedintele Trump a solicitat-o Congresului pentru construirea zidului.

În campania electorală, Donald Trump a promis construirea unui zid de-a lungul celor peste 3.000 de km ai graniţei cu Mexic pentru stoparea imigraţiei ilegale şi a traficului de droguri. El a insistat că Mexicul va fi cel care va plăti pentru viitoarea structură, idee respinsă însă de autorităţile acestui stat.

Procurorul general al Californiei încearcă să blocheze construirea zidului de frontieră, o plângere înaintată săptămâna trecută unui tribunal federal din San Diego argumentând că guvernul şi-a depăşit autoritatea prin eliminarea unor legi cu privire la mediu şi a altor prevederi.