Ultima oră

România vrea să achiziţioneze 45 de elicoptere de atac pe care Bell Helicopters să le producă în ţară – Ministrul Apărării

E prima dată când în spaţiul public un oficial anunţă numărul exact de elicoptere de atac pe care ţară noastră îşi propune să le achiziţioneze de la Bell Helicopters, după ce în august a fost semnată o scrisoare de intenţie de preţ şi disponibilitate între Guvernul româniei şi firma americană. Deşi nu a fost confirmat până acum oficial, modelul vizat ar fi elicopterul de atac AH-1Z Viper.

"Dorim să facem transfer de tehnologie, de know-how în România, să avem cooperare industrială în domeniul apărării şi, în principiu, dorim să repornim industria de apărare românească, care a fost foarte bine poziţionată şi recunoscută la nivel mondial până la un anumit moment dat", a afirmat Fifor, la Antena 3.

Fifor a spus că România negociază şi cu Bell Helicopters pentru producerea elicopterelor de atac la Ghimbav.

"[… ] se discuta cu Bell Helicopters în aceeaşi termeni, din cele 45 de elicoptere de atac pe care România intenţionează să le achiziţioneze primele vor fi realizate pe linia din Texas, însă marea majoritate vor fi realizate pe linia pe care Bell Helicopters o va avea la Ghimbav, la Braşov. Adică în termenii aceştia se discuta cu marii parteneri pe care îi avem", a evidenţiat Mihai Fifor.

În august 2017 Ministrul Apărării, Premierul şi alţi oficiali Români – printre care şi Mihai Fifor la acel moment ministru al Economiei – au semnat o scrisoare de intenţie de preţ şi disponibilitate privind achiziţionarea de elicoptere de atac de la Bell Helicopters care urmă să fie adresată guvernului SUA.

La acel moment oficialii anunţau că vor urmă discuţii aprofundate între reprezentanţii Ministerului Economiei şi cei ai Bell Helicopter privind înfiinţarea unei societăţi mixte, dar şi a transferului tehnologic şi de know-how care să permită producţia elicopterelor pe teritoriul României.

Compania americană şi IAR SĂ (deţinută majoritar de Ministerul Economiei) au în derulare un Memorandum de înţelegere semnat în noiembrie 2016 prin care cele două părţi se angajează la o potenţială colaborare ce ar constă în sprijin tehnic, în caz că România cumpără elicopterul de atac AH-1Z Viper.

AH-1Z Viper este unul dintre cele mai performanţe elicoptere de atac, aflat doar în dotarea infanteriei marine a Statelor Unite ale Americii.

Elicopterul este unul bimotor şi este o varianta modernizată a elicopterului Bell AH-1 SuperCobra dezvoltat în colaborare cu United States Marine Corps. I se mai spune şi Zulu Cobra şi este privit drept unul dintre cele mai performanţe elicoptere de atac alături de Boeing AH-64 Apache.

Pe de altă parte, în septembrie 2016 apărea informaţia într-o publicaţie americană că Forţele Terestre Române se interesează să achiziţioneze elicoptere de atac.

Jane’s Defense cîtă o cere de informaţii emisă de către US Army în numele Forţelor Terestre Române pentru achiziţia de elicoptere destinate în principal misiunilor de sprijin aerian apropiat-CAS (Close Air Support), dar care să poate fi folosit şi pentru transport de trupe şi cargo sau misiuni de evacuare medicală (Medevac).

Jane’s Defence scria că în specificaţiile indicate de Forţele Române s-ar putea încadra mai multe modele de elicoptere precum Airbus H145M, Airbus H215M, Airbus H225M, Bell OH-58D Kiowa Warrior, Bell 407 GT, Bell UH-1Y Venom, Boeing AH-6i sau MD 530F. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *