Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția lui Igor Dodon la…

Reacția lui Igor Dodon la reținerea președintelui raionului Dubăsari

Peședintele ales, Igor Dodon a venit cu o reacție, după ce a aflat că Procuratura Anticorupţie l-a reținut pe  preşedinte raionului Dubăsari, bănuit de abuz de serviciu, cu cauzarea daunelor în proporţii considerabile intereselor publice şi depăşirea atribuţiilor de serviciu. Astfel, Dodon se declară indignat de reținerea lui Grigore Policinschi. 

„Sunt indignat de reţinerea, pe Aeropotul Internațional Chişinău, a preşedintelui raionului Dubăsari, Grigore Policinschi. Potrivit informaţiei pe care o deţin, acuzarea adusă lui Policinschi este una artificială şi cu substrat politic. Regimul de la guvernare foloseşte această pârghie de exercitare a presiunilor asupra conducătorilor autorităților publice locale deja de mai mult timp. În cazul în care organele de anchetă dispun de motive convingătoare pentru reţinerea președintelui raionului Dubăsari, cerem ca acestea să fie făcute publice. În caz contrar, consider necesară eliberarea imediată a lui Grigore Policinschi din arest”, a spus Dodon.

A fost reținut președintele raionului Dubăsari. De ce este bănuit acesta?

Bănuitul Grigore Policinschi a fost reţinut de procurorii anticorupţie pe Aeroportul Internațional Chișinău, în momentul în care revenise de la odihnă din Turcia. După reținerea acestuia, au fost efectuate percheziții la domiciliul acestuia și în biroul de serviciu, însă nu au fost depistate și nu au fost ridicate bunuri care să aibă importanță pentru cauza penală.

Îm 2012, mai mulţi consilierii ai Consiliului Raional Dubăsari cereau demisia preşedintelui de raion, Grigore Policinschi, după ce Curtea de Conturi (CC)  identificase mai multe practici de nerespectare a cadrului legal şi o serie de nereguli şi încălcări care au afectat procesul bugetar în ansamblu. Potrivit acelor rezultate de audit ale Curţii, bugetele locale din Dubăsari au suportat cheltuieli neregulamentare de peste 6 mil. de lei. Preşedintele raionului susţinea că nu a avut suficiente surse financiare pentru a angaja un specialist responsabil de auditul intern, însă, în 2011, Policinschi a încasat prime în mărime de 50% din salariu, “pentru muncă asiduă şi conştiincioasă”.