R.Moldova va prezida una dintre rețelele parlamentare de eradicare a tuberculozei

Rețeaua parlamentară din regiunea Europeană și a Asiei Centrale de eradicare a tuberculozei va fi prezidată de deputata în Parlamentul Republicii Moldova, Oxana Domenti.

Totodată, parlamentara din țara noastră va face parte din Bordul executiv al Global TB Caucas – cea mai mare și dinamică rețea parlamentară globală, care întrunește circa 2400 de parlamentari din aproape 140 de țări ale lumii. 30 de deputați reprezintă Republica Moldova.

Global TB Caucas are drept obiectiv accelerarea progreselor în vederea eliminării tuberculozei prin intermediul unor intervenții focusate și coordonate la nivel național, regional și global, precum și confruntarea stigmatizării și izolării sociale asociate cu această maladie.

Global TB Caucas are patru filiere regionale: Africa, America, Asia Pacifică, Europa și Asia Centrală, avînd drept parteneri principali OMS, Stop TB Partnership, Fondul Global și TB Coalition (reprezentată de societatea civilă).

Tuberculoza este considerată maladia infecțioasă care răpește la nivel global cele mai multe vieți ( circa 1,8 milioane anual). Eradicarea totală a tuberculozei către anul 2030 – constituie unul din noile Obiectivele Globale Durabile, asumate de majoritatea țărilor lumii.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.