11:08:43 28.03.2024
Stiri

STUDIU // Ratații sunt mai TENTAȚI să creadă în teoriile conspirației

Actualitate 27.09.2017 08:30 Vizualizări4617 Autor: Ziarul National


STUDIU // Ratații sunt mai TENTAȚI să creadă în teoriile conspirației Sursa: digi24.ro

Cercetătorii americani încearcă să explice de ce oamenii cred că frauda electorală este un obicei comun în Statele Unite, deși cu greu apar dovezi care să susțină afirmațiile. Pornind de la acest aspect, a fost elaborat un studiu care arată oamenii predispuși să creadă în teoriile conspirației.

Studiul publicat în jurnalul științific Political Research Quarterly arată că gândirea conspiraționistă și partizanatul politic au o influență foarte mare în răspândirea teoriilor care au legătură cu fraudele electorale. Cercetătorii au intervievat 1.230 de americani înainte și după alegerile prezidențiale din 2012, ca să vadă de ce unii oameni credeau că fraudele au schimbat rezultatul alegerilor.

Înaintea alegerilor, 62% dintre respondenți au declarat că, dacă favoritul lor în alegeri ar pierde, atunci explicația e că de vină au fost fraudele electorale. Procentul a scăzut la 39 după alegeri. Autorii studiului afirmă că această diferență vine de la partizanatul respondenților. Pentru că a câștigat alegerile Barack Obama, democrații aveau mai puține motive să creadă în eventuale fraude, în timp ce republicanii erau convinși că la mijloc a fost vorba de fraude.

„Teoriile conspirației sunt pentru ratați (losers, cuvântul original). Sunt oamenii marginalizați, pierzătorii, oamenii care nu dețin controlul, ei tind să creadă în teoriile conspirației”, a explicat Joseph E. Uscinski, profesor la Universitatea din Miami.

„Vedem asta în dezbaterile naționale. Când președinte era Bush, democrații propagau teoriile conspirației. Au înaintat teorii despre atacurile de pe 11 septembrie, războiul pentru petrol, Halliburton, Blackwater și altele. Când Obama a devenit președinte, aceste teorii și-au pierdut din avânt. Apoi conspirațiile predominante au venit de la republicani, despre Obama care și-a falsificat certificatul de naștere, că a ucis copiii de la Sandy Hook și altele”, a mai spus cercetătorul.

„Acum că Trump e președinte, apar teorii ale conspirației populare din partea democraților și se axează pe legăturile cu Rusia. Teoriile acestea urmează suișurile și coborâșurile puterii și cei care au pierdut le propagă cel mai mult”, a adăugat Joseph E. Uscinski, un om de știință specializat în teoriile conspirației.

În plus, explică autorii studiului, oamenii care cred în teorii sunt predispuși să creadă și afirmații precum „viețile noastre sunt controlate prin planuri secrete”.

„Oamenii care cred în teoriile conspirației au tendința aceasta din cauza unei predispoziții de a vedea orice ca produsul unei conspirații. De aceea unii, și avem cu toții câte un prieten de felul acesta, cred în aproape orice teorie, pe când alții nu cred deloc în teorii. Nu sunt neapărat dovezile care îi fac pe oameni să creadă în teoriile conspirației, ci modul lor părtinitor de a interpreta dovezile”, a mai spus profesorul Joseph E. Uscinski, adăugând că în ambele tabere politice din SUA există conspiraționiști.

Sursa: digi24.ro


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md