11:28:47 25.04.2024
Stiri

Guvernul va acorda BANI organizațiilor neguvernamentale care vor expertiza activitatea ministerelor. Filip: „Vrem o expertiză profesionistă și echidistantă”

Politică 26.09.2017 16:00 Vizualizări1464 Autor: Ziarul National
Guvernul va acorda BANI organizațiilor neguvernamentale care vor expertiza activitatea ministerelor. Filip: „Vrem o expertiză profesionistă și echidistantă”


Premierul Pavel Filip promite că Guvernul va promova un Program de analiză, evaluare și cercetare a instituțiilor statului, care va fi desfășurat exclusiv de către organizații neguvernamentale. În acest sens, în Bugetul de Stat pentru anul viitor vor fi prevăzuți bani pentru ca ONG-urile din republică să realizeze o expertiză profesionistă și echidistantă a politicilor promovate de Executiv.

Potrivit lui Filip, prin acest Program de analiză, evaluare și cercetare a instituțiilor statului se urmărește o mai bună transparență a guvernării, dar și obținerea unor analize și monitorizări obiective, care să ajute Guvernul să direcționeze activitatea mai mult spre nevoile reale ale cetățenilor

„Acest subiect va fi discutat cu reprezentanții din societatea civilă care fac parte din Consiliul Național de Participare, pentru a decide împreună cum va arăta în final acest program. Foarte multe ONG-uri se lasă implicate în politică. Acestea însă ar trebui să se implice în monitorizarea politicilor statului. Îmi doresc foarte mult ca ele să vină cu o evaluare a politicilor, să fie parte a acestui proces. Îmi doresc nu doar să monitorizeze, dar și să participe la procesele inițiale de elaborare a politicilor”, a declarat premierul și prim-vicepreședintele PD, Pavel Filip, după ședința săptămânală a partidului de guvernământ.

De asemenea, Filip a menționat că Guvernul a identificat soluții pentru mai multe probleme abordate anterior de către ONG-uri.

„Vom veni cu îmbunătățiri ce țin de reducerea termenului de înregistrare a asociațiilor obștești, excluderea unor elemente restrictive în procesul de înregistrare a asociațiilor obștești, inclusiv cele teritoriale și de achitare a cotizațiilor, reducerea numărului de acte”, a subliniat sursa citată.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, premierul a prezentat conceptul de activitate a Agenției Servicii Publice, care înglobează cinci instituții, inclusiv ÎS Centrul Resurselor Informaționale de Stat „Registru”, ÎS Camera Înregistrării de Stat, ÎS „Cadastru”, Serviciul Stare Civilă și Camera de Licențiere.

„Principiul de funcționare al Agenției este - la un oficiu, la un operator, doar cu buletinul de identitate. Ne dorim în ritm sporit să implementăm acest proiect. Odată ce vor prezenta buletinul de identitate, solicitanții nu vor mai trebui să prezinte acte de stare civilă sau cazierul juridic. Toată informația deja se regăsește în registrele de stat”, a explicat Filip.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md