Muzică de calitate la festivalul Ethno Jazz

Cea dea XVI-a ediţie a festivalului Ethno Jazz 2017 s-a desfășurat în data de 22-24 septembrie la Chișinău. Pe scena Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” au urcat nouă formații din 14 țări ale lumii. Festivalul promovează diversitatea culturilor, valorile etice ale societății multiculturale, toleranța și exprimarea prin artă.

Trupa „Folk Reverse Jazz Trio”, formată din Anatol Ștefăneț, Dan Bruma și Oleg Baltaga, a deschis cu acorduri unice primul concert al festivalului. Proiectul îmbină jazzul contemporan cu folclorul românesc și balcanic. Prin intermediul muzicii promovează esențialul primit de la strămoși, port, tradiții, folclor, iar fiecare piesă își are istoria și menirea ei. Membrii proiectului oferă o improvizație liberă și deosebită, cu sonorități neoclasice, multă grație și calitate.

„Jazzul este o formă a muzicii care îți dă o libertate lăuntrică, iar noi trebuie să descoperim prin muzică ce este mai aproape de noi. Din anul 1952, când am început proiectul „Trigon”, m-a inspirat folclorul. Când mi s-a explicat că se poate de făcut o combinație de muzică, de atunci mi-am format un limbaj propriu muzical. Este foarte important ca orice personalitate muzicală să aibă creativitate în muzică, o proprie ideologie care îl caracterizează”, a precizat Anatol Ștefăneț, organizator și liderul formației „Folk Reverse Jazz Trio”.

Elena Opincă, vizitatoare a festivalului, a rămas impresionată de formația „Folk Reverse Jazz Trio”: „Piesele interpretate au fost fascinante, legate de univers, dincolo de naștere. O muzică bună, de calitate, îmi amintește de muzica lui Nicolae Botgros cântată la vioară. Îmi place muzica jazz, aici îmi găsesc liniștea, îmi hrănesc sufletul și mă relaxez”.

După „Folk Reverse”, stilul lui Gorkem Sen a uimit spectatorii cu un instrument muzical, pe care l-a inventat timp de șase ani. Instrumentul este numit Yaybahar și reprezintă un „sintetizator acustic în timp real”. Fără a utiliza electricitate sau alte materiale artificiale, obține sunete spațiale și neobișnuite. Doar cu ajutorul unui instrument, cucerește marile scene ale întregii lumi.

Prima seară de jazz a fost încheiată pe notele celor de la World Kora Trio (Mali, Franța, S.U.A). Primul lor album, „Korazon” (2012), a suscitat bune aprecieri atât din partea criticii, cât și a publicului larg, iar al doilea album „Un Poisson dans le desert” (Un pește în deșert), editat în 2015, a confirmat statutul lor ca grup capabil să creeze o muzică de frapantă originalitate.

Tradițional, lumea vine la festival pentru a descoperi originalitatea muzicii de calitate și de a se regăsi prin melodiile și sunetele unice ale jazzului. „La Ethno Jazz Festival, mergeam încă de când au început edițiile și îmi place foarte mult ceea ce am auzit aici. Am avut o perioadă mai grea în viață, iar aici mă liniștește muzica” a precizat Diana Popescu, vizitatoare.

Festivalul Ethno Jazz este un eveniment muzical anual, care se desfășoară în luna septembrie în Republica Moldova. În cele 16 ediții, festivalul a adunat 192 de formații din 67 de țări. Ediția XVI-a a festivalului a fost organizată de către Asociaţia Obştească „Trigon”  în parteneriat cu  Ministrul Educației, Culturii și Cercetării,  Primăria Municipiului Chişinău, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Suediei și altele.

Text scris de Dana Juratu, stagiară 

Absolventă de Jurnalism (Iași, 2015), își face masteratul în domeniul industriilor creative (Suedia, 2017).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.