Erdogan amenință kurzii irakieni cu închiderea conductei de petrol în contextul referendumului de independență

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat luni că va închide conducta prin care Kurdistanul irakian exportă petrol în Turcia și pe piețele globale, pentru a spori astfel presiunile asupra kurzilor din Irak, care votau în cadrul unui referendum cu privire la independență, relatează dpa.

„Să vedem prin ce canale va livra petrolul guvernul regional din nordul Irakului sau cui și unde îl va vinde”, a avertizat Erdogan în timpul unui colocviu organizat la Istanbul.

„Robinetul e la noi. O dată ce l-am închis, s-a terminat”, a declarat el.

Circa 550.000 din producția de 600.000 barili pe zi de petrol a Kurdistanului irakian sunt exportați printr-un oleoduct cu ieșire în portul Ceyhan la Mediterana, în sudul Turciei.

Liderul turc a avertizat deja că Ankara ar putea impune sancțiuni Kurdistanului în legătură cu consultarea de luni, subliniind că Turcia consideră acest referendum drept o amenințare la adresa securității sale naționale. Ankara se teme că independența kurzilor din Irak ar încuraja aspirațiile secesioniste în rândul minorității kurde din Turcia, estimate la 8 milioane de oameni.

Mai devreme, tot luni, Erdogan a afirmat că Turcia va închide granița cu nordul Irakului și nu a exclus o intervenție militară în nordul țării vecine.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...