UE și Marea Britanie se condiționează reciproc la începutul noii runde de negocieri privind Brexitul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Guvernul de la Londra și Uniunea Europeană trebuie mai întâi să ajungă la un acord în privința chestiunilor esențiale ale Brexitului înainte de a conveni asupra unei perioade de tranziție pe care premierul Theresa May a propus-o pentru procesul ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar, a declarat luni negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, în timp ce negociatorul-șef britanic, David Davis, a spus că Londra va condiționa soluționarea financiară a Brexitului de un acord privind viitoarele relații dintre Londra și UE, relatează agențiile internaționale de presă.

Mai mult decât atât, în această declarație dată presei la începutul celei de-a patra runde de negocieri privind Brexitul, Michel Barnier a susținut că, dacă va exista o astfel de perioadă de tranziție, pe parcursul ei Marea Britanie va trebui să accepte și să aplice toate regulile UE, inclusiv cele care privesc contribuțiile financiare.

„Dacă ideea este că în această perioadă (de tranziție), Marea Britanie continuă să participe la piața unică (…) atunci este suficient de clar că toate regulile europene, cele juridice, condițiile financiare, supravegherea, toate trebuie menținute pe parcursul acestei perioade, fără nicio excepție”, a indicat Barnier citat de Agerpres.

El a menționat că mandatul pe care l-a primit din partea UE — și care nu s-a schimbat nici după ce premierul Theresa May a propus o perioadă de tranziție de doi ani în procesul Brexitului — este ca mai întâi să se înregistreze progrese în negocieri la capitolele pe care UE le consideră prioritare, respectiv „factura” Brexitului, drepturile cetățenilor UE în Marea Britanie și situația frontierei dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord și abia apoi să se discute despre relația viitoare dintre UE și Marea Britanie.

Conform declarației sale, această condiție a UE privește nu doar relația viitoare, ci și un acord asupra perioadei de tranziție cerută de premierul Theresa May. Discuția privind o asemenea perioadă de tranziție „va avea loc”, pentru că Marea Britanie „a solicitat-o”, dar UE nu va încheia un acord în privința ei în lipsa îndeplinirii condiției enunțate, a precizat Barnier.

Pe de altă parte, „UE trebuie să decidă dacă va exista o perioadă de tranziție și dacă aceasta este în interesul ei”, a completat negociatorul-șef european.

De partea sa, negociatorul-șef britanic, David Davis, a condiționat un acord asupra „facturii” Brexitului de un acord privind „noul parteneriat” între Londra și Bruxelles.

„Marea Britanie își va onora angajamentele (financiare) asumate în perioada cât am fost membri. Dar este evident că vom putea ajunge la o concluzie pe acest subiect în contextul și în conformitate cu noul nostru parteneriat profund și special cu UE”, a spus Davis la sosirea la Bruxelles la cea de-a patra rundă de negocieri privind Brexitul.

Această nouă rundă survine după ce premierul britanic Theresa May a subliniat vineri, într-un discurs susținut la Florența, că Marea Britanie va continua să contribuie la bugetul Uniunii Europene până în anul 2020, când se încheie ciclul bugetar de șapte ani al UE, și că dorește o perioadă de tranziție de doi ani în procesul de ieșire din blocul comunitar, perioadă în care imigranții comunitari vor putea să rămână și să muncească în Marea Britanie, însă va exista un sistem de înregistrare a lor ca etapă premergătoare a unui nou regim al cetățenilor UE în această țară.

„Oamenii, mediul de afaceri și serviciile publice ar beneficia astfel de o perioadă de adaptare pentru schimbările în relațiile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană”, a explicat Theresa May.

Cele trei runde de negocieri anterioare s-au încheiat fără progrese notabile, în condițiile în care europenii au refuzat să discute despre un viitor acord comercial cu Marea Britanie înainte să fie stabilite condițiile separării acesteia de UE, în special cele trei capitole prioritare menționate, Londra insistând în schimb că aceste două negocieri trebuie purtate în paralel și acuzând UE că dă dovadă de inflexibilitate prin condițiile puse.

La rândul ei, UE acuză guvernul de la Londra că are poziții neclare în negocieri, Michel Barnier menționând de asemenea în declarația sa de luni că așteaptă ca executivul britanic să transpună propunerile din discursul de vineri al Theresei May în poziții formale de negociere.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...