Evaziune fiscală admisă de o rețea de restaurante. Prejudiciul adus bugetului – 5, 7 milioane lei

Ofițerii Inspectoratului Național de Investigații în comun cu procurorii PCCOCS au efectuat astăzi 27 de percheziții în cadrul unei cauze penale pornită pe faptul evaziunii fiscale admisă de o rețea de restaurante. Perchezițiile au fost efectuate cu suportul angajaților Fulger şi s-a soldat cu reţinerea a trei persoane.

Potrivit materialelor urmăririi penale, un grup criminal organizat, format din întreprinzători și foști angajați de la FISC, în perioada 2015 – prezent, controlând direct sau prin intermediul persoanelor interpuse activitatea a peste 10 agenți economici din Chișinău, care au ca gen de activitate gestionarea restaurantelor și cafenelelor, au obținut venit nedeclarat încasat de la punctele comerciale de peste 18 000 000 lei.

Acest fapt a condus la neachitarea impozitelor, prejudiciind bugetul public național cu peste 5 760 000 lei.

În urma efectuării perchezițiilor au fost depistate și ridicate mijloace financiare în sumă de 209 157 lei (necontabilizate corespunzător pentru o zi de activitate), calculatoare, aparate de casă, suporturi electronice pe care se păstrează evidența contabilă, documente fiscale și documente contabile, înscrisuri de ciornă, precum și alte obiecte și documente.

Totodată, au fost reținute 3 persoane care sunt bănuite de evaziune fiscală în proporții deosebit de mari. Această infracțiune se pedepsește cu închisoare de până la 6 ani sau cu amendă în mărime de la 3350 la 5350 unităţi convenţionale sau în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 4000 la 7000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.