Cresc tensiunile în Orientul Mijlociu în legătură cu referendumul de independenţă a Kurdistanului irakian. Iranul a închis graniţele cu regiunea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Iranul a închis granițele cu Kurdistanul irakian, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, în cursul unei conferințe de presă săptămânale, citat luni de agenția Tasnim, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„La cererea guvernului irakian, am închis granițele terestre și aeriene” cu Kurdistanul irakian, a declarat Bahram Ghassemi. El a calificat „ilegal și ilegitim referendumul” pentru independență, organizat de regiunea autonomă Kurdistanul irakian în pofida opoziției Bagdadului și a țărilor vecine.

Iranul a anunțat deja de duminică suspendarea tuturor zborurilor iraniene spre aeroporturile Erbil și Souleiymanieh, precum și toate zborurile din Kurdistanul irakian și care tranzitează Iranul.

„Iranul respectă integritatea teritorială, suveranitatea națională și evoluția democratică a Irakului și orice acțiune contrară acestor principii (…) va putea provoca daune tuturor, în special kurzilor”, a declarat Ghassemi.

În cursul unei convorbiri telefonice avute duminică seara cu premierul irakian Haider al-Abadi, președintele iranian Hassan Rohani și-a declarat din nou sprijinul pentru regimul de la Bagdad.

Kurzii din Irak votează luni în cadrul referendumului cu privire la independența regiunii autonome Kurdistan și a zonelor disputate între guvernul de la Bagdad și cel regional de la Erbil, pe fondul îngrijorărilor la nivel regional și internațional că această consultare va alimenta suplimentar instabilitatea și violențele în Orientul Mijlociu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...