Armata britanică a cheltuit peste 15 milioane de lire sterline pentru drone care nu zboară dacă afară plouă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aparatele de zbor fără pilot Desert Hawk II, pentru care ministerul britanic al apărării a cheltuit 15 milioane lire sterline, adică peste 20 de milioane de dolari, nu sunt în stare să funcţioneze pe timp de ploaie, scrie The Suday Times, citând surse.

Potrivit publicaţiei, acest model de drone a fost achiziţionat în 2007 cu scopul de a fi utilizate în Irak şi Afganistan. Pentru 221 de aparate au fost plătite 11,8 milioane lire sterline, alte 3,3 milioane costând lucrările de intreţinere tehnică.

Ministerul apărării a precizat ca Desert Hawk „sunt folosite în mod regulat la exerciţii militare în Marea Britanie”. Publicaţia precizează că aceste aparate de zbor fără pilot au fost trimise în Estonia, unde, în cadrul misiunii NATO, au fost desfăşurate trupe britanice.

Dar, pe timp de ploaie aceste aparate nu zboară, prăbuşindu-se. „Dronele nu se pot orienta în spaţiu. De aceea, mai întâi accelerează, după care încep o coborâre în picaj, ceea ce, de regulă, nu conduce la nimic bun”, a relatat una dintre sursele The Sunday Times.

Ziarul notează, de asemenea, că au existat situaţii când, din cauza nesiguranţei prezentată de aceste aparate, s-a recurs la firme private care au oferit propriile drone. Producătorul acestor drone, corporaţia Lockheed Martin, a subliniat că pentru a funcţiona pe timp de ploaie, este nevoie de instalarea unui program special.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...