Ioniță: Pierderile anuale datorită numărului prea mari de funcționari publici sunt de 1,4 miliarde lei

Fiecare zi de întârziere a implementării reformei administrativ-teritoriale aduce pierderi la bugetul de Stat de patru milioane de lei. Este concluzia expertului economic Veaceslav Ioniță care într-un articol publicat pe blogurile IIDIS-Vitorul, îndeamnă autoritățile să grăbească implementarea reformei.

Potrivit lui Ioniță, în 2003, guvernarea comunistă de atunci a făcut o ”anti-reformă”, atunci când am trecut de la județe la raioane. Acest lucru, spune expertul, a dus la majorarea cu 11.776 persoane a numărului de birocrați în teritoriu.

Mai mult, el scrie că peste 80 la sută din această creștere s-a datorat majorării numărului reprezentanților Guvernului în teritoriu. În același timp, numărul mediu de funcționari în primării s-a redus cu 25%, fapt ce a înrăutățit enorm funcționalitatea lor.

De asemenea, Ioniță scrie în analiza sa că majorarea numărului de funcționari pe fundalul reducerii masive a numărului populației a dus la creșterea de două ori a poverii administrative pe cap de locuitor. În consecință, pierderile anuale ale bugetului public, datorită umflării nejustificate a aparatului birocratic, se ridică la 1,4 miliarde lei. Iar fiecare zi de întârziere a reforme aduce pierderi bugetare de 4 milioane lei.

”Avem un sistem de administrare care a provocat disfuncționalitate la nivel de primării, a umflat numărul de funcționari a structurilor guvernamentale cu costuri exagerate și capacități ale primăriilor de a-și organiza activitatea internă mult mai slabă decât până în 2003. Toate aceste majorări au avut loc pe fundalul crizei demografice și economice, când numărul populației a scăzut la un nivel fără precedent în istoria țării. Sarcina primordială a guvernului este să-și optimizeze la maxim structurile sale în teritoriu. Este necesar de redus numărul de funcționari cel puțin cu 40%”, a mai scris Ioniță pe blogul său.

Amintim că Guvernul a inițiat reformarea structurilor sale, prin optimizarea numărului de instituții și funcționari. Astfel, din 16 ministere au rămas 9, iar numărul funcționarilor va fi redus cu peste 40 la sută. Următoarea etapă a reformei prevede optimizarea și eficientizarea numărului de funcționari la nivel regional.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.