Plahotniuc „beneficiază” de documente secrete din posesia Biroului ucrainean al Interpol

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Biroul ucrainean al Interpol, în baza exemplului colegilor lor moldoveni, transmite ilegal oamenilor de încredere a democratului Vlad Plahotniuc documente secrete din baza de date a Interpol care îl interesează pe oligarh. Despre aceasta relatează documentele făcute publice recent de politicianul Renato Usatîi, preşedinte al „Partidului Nostru”, potrivit cărora cel care „toarnă” informaţiile secrete este chiar șeful Biroului ucrainean al Interpol, Vasili Nevolea, iar din numele lui Plahotniuc, contactează cu ucrainenii persoanele de încredere ale „bancherului negru” Gherman Gorbunțov, care au mai apărut în vizorul presei atunci când munceau asupra filmului calomnios împotriva liderului „Partidului Nostru”.

Potrivit capturilor de ecran cu convorbirile publicate de Usatîi pe rețelele de socializare, interlocutorii făceau schimb de documente secrete din rechizitoriul Interpol, inclusiv ale Biroului ucrainean, și capturile din bazele de date electronice ale acestei organizații internaționale. În materialele care îi interesau pe interlocutori este vorba despre Vlad Plahotniuc, care figurează în baza de date a Interpol, într-un dosar de spălare de bani și altul pentru trafic de ființe umane.

Trezește interes și conținutul convorbirilor oamenilor din preajma „bancherului negru”. „Acel om din partea Ucrainei, mai este pe loc?” – întreabă unul. „Da, este un cunoscut de-al prietenului meu Iurii Vitalievici” – răspunde celălalt. Indubitabil, este vorba despre Luțenco Iurii Vitalivici, procurorul general al Ucrainei.
Schimbul de replici amintește de discuția dintre un cumpărător și un vînzător: „Luați legătura cu el în privința clientului”. „Despre ce anume să vorbesc? Pachetul deplin de servicii?”. În urma acordului de a primi „întregul pachet de servicii”, prin messenger clientului îi sînt transmise o serie de documente secrete.

Vesili Nevolea figurează deja într-un scandal similar în Ucraina. Actualul general Nevolea, din 2007 este conducătorul de neînlocuit al aparatului de conducere al Biroului național Interpol din Ucraina. În această funcție, acesta a fost numit de Iurii Luțenco, fost ministru de Interne al Ucrainei.

Acesta este primul caz când Plahotniuc este bănuit de coruperea Biroului ucrainean al Interpol și accesul la documentele secrete aflate la dispoziția filialei ucrainene a organizației internaționale. Anterior, au fost făcute publice fapte privind comercializarea informației confidențiale de către conducerea Biroului moldovenesc al Interpol, precum și cea a MAI și Procuraturii Generale a Moldovei, prin intermediul aceleași grupări conduse de Gherman Gorbunțov.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...