Actualitate

O companie românească va instala utilaje de 7 milioane euro la CET-Nord

Potrivit directorului general CET-Nord, Ion Galagan, instalarea celor trei turbine noi, care vor produce energie electrică și termică, va permite întreprinderii să sporească producția de energie electrică şi astfel va contribui la mărirea veniturilor.

La rândul său, administratorul „Electromontaj Grup”, Marian Frâncu, a menționat că firma pe care o reprezintă a instalat de numeroase ori astfel de utilaje și speră într-o colaborare fructuoasă cu întreprinderea din Bălți.

„Utilajele instalate de noi până în prezent funcționează fără probleme. Aceste turbine, de eficacitate sporită, permit reducerea substanțială a cheltuielilor pentru producerea energiei termice și a electricității. Sper că la Bălți vom putea să obținem rezultate la fel de bune”, a subliniat Frâncu.

Potrivit proiectului, pe teritoriul CET-Nord va fi instalată o centrală termoelectrică de eficacitate ridicată, care va fi dotată cu 4 turbine, cu o putere de 3,2 megawaţi fiecare, produse la concernul „General Electric”. Randamentul unei astfel de centrale este de peste 80 de la sută. Contractul a fost semnat pentru un termen de 12 luni, timp în care compania românească va efectua lucrările de instalare. Costul acestui proiect este de 6,93 milioane de euro.

Galagan a menționat că modernizarea întreprinderii va determina recalcularea tarifelor pentru căldură.

„Aceste instalații au un coeficient de eficacitate sporit, față de utilajul pe care-l avem în prezent. Vrem astfel să sporim producția de energie electrică şi, în același timp, să avem cheltuieli mai mici pentru producție. Iar pe viitor, de ce nu, să revedem tarifele la energia termică pentru consumatorul final”, a declarat directorul general al CET-Nord.

Costul total al modernizării CET-Nord se ridică la suma de 10 milioane de euro, dintre care 3 milioane provin dintr-un grant oferit de Fondul Parteneriatului Estic pentru Eficiența Energetică și de Medi. Iar 7 milioane de euro reprezintă un credit oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

deschide.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *