„O nouă întâlnirea cu poporul la piaţa din satul Izbişte, raionul Criuleni. Am întâlnit foarte mulţi oameni înţelepţi, care înţeleg foarte bine că guvernarea îi consideră de proşti. Sute de mâini am strâns din inimă. Vă raportez că nici aici nu am găsit nici un pensionar căruia să-i fi fost majorată pensia cu 37 %, aşa cum au minţit cu neruşinare Filip şi ministrul Muncii, atunci când au argumentat necesitatea majorării vârstei de pensionare. Mai mult, din toţi pensionarii cu care am stat de vorbă, doar un singur om are pensie mai mare de minimumul de existenţă. Am discutat minuţios acest subiect cu cetăţenii. Le-am spus că după distrugerea conştientă a economiei ţării este imposibil de majorat rapid pensiile până la 500 de euro, aşa cum au promis unii politicani în campaniile electorale precedente. Însă, cu cifre concrete şi pe înţelesul tuturor, am demonstrat că în maximum 3 ani este real să ridicăm pensiile pentru toţi pensionarii la nivelul minimumului de existenţă”, declarat Alexandru Slusari.

„Am dezbătut detaliat cu antreprenorii mici problema restricţiilor la comerţ, care degrabă vor fi impuse de către autorităţile statale. Din octombrie ţăranii nu vor avea dreptul să aducă producţia agricolă la pieţele din oraşe fără să fie înregistraţi ca gospodării ţărăneşti cu aparat de casă. De la 1 ianuarie 2018, mulţi vânzători, care activează în baza patentelor, la fel, sunt obligaţi să aibă aparate de casă. Teoretic sună bine. Statul încearcă să facă regulă. Doar că nu prea e clar de ce se începe de la cei mai săraci oameni, pentru care vânzarea propriei producţii nu este activitatea de comerţ, ci unica posibilitate de supravieţuire şi rămânere în ţară. Statul nu este preocupat de întoarcerea miliardelor furate de la beneficiari şi hoţi. Nu îşi bate nimeni capul să fie lichidate sute de scheme cu offshorurile, care reduc bugetul public cu zeci de miliarde lei anual. Guvernarea actuală nu vine cu un program amplu privind modernizarea, industrializarea satelor la scară mică prin crearea mai multor mini-fabrici de procesare a producţiei agricole, ceea ce va permite crearea rapidă a zecilor de mii de locuri de muncă. Mai uşor e de continuat lupta cu cei mai neajutoraţi cetăţeni”, a adăugat vicepreşedintele Platformei DA.

În context, Alexandru Slusari a menţionat că vânzătorii individuali nu pot fi supuşi decât la un impozit mic, în suma fixă, calculat la suprafaţă de teren agricol.

„Vă spun cu toată responsabilitatea, aceşti oameni nu sunt în stare actualmente să ducă evidenţă conform cerinţelor existente, să achite serviciile contabililor şi să lucreze cu aparatele de casă. Mai mult, eu sunt sigur că eliminarea miilor de vânzători din pieţele agricole inevitabil va genera scumpirea produselor vegetale şi animaliere pentru populaţie. Probabil cineva special facilitează interesele intermediarilor, comercianţilor mari ai produselor agroalimentare, în special reţelelor de supermarketuri. Noi considerăm că la această etapă ţăranii individuali nu pot fi supuşi decât la un impozit mic, în suma fixă, calculat la suprafaţă de teren agricol cu evidenţa contabilă absolut simplistă şi fără aplicarea aparatelor de casă. Desigur, este necesară stabilirea unor criterii foarte clare pentru definitivarea acestei categorii de antreprenori. La fel şi în situaţia comercianţilor patentari, se impune un moratoriu de cel puţin 3 ani”, conchis Alexandru Slusari.